I Norge gäller alltid kontanter
Sommaren 2024 beslutade Norges riksdag, Stortinget, om rätten att betala med kontanter. I Sverige kör många butiker ”kontantfritt” och till och med sjukvården kan neka godkända betalningsmedel.
– Vi måste göra det möjligt för människor som tycker det är lite svårt att vara digitala att vara säkra på att de får betala kontant när de går till butiken, menar stortingsrepresentanten Sigbjørn Gjelsvik, Senterpartiet och tillägger: “Krig och oroligheter i vårt eget närområde de senaste åren har visat att vi måste ta beredskapen på allvar. Det är inte utan anledning som Direktoratet för social trygghet och beredskap rekommenderar alla att ha lite kontanter hemma. Därför är beslutet också en viktig beredskapsåtgärd”.
Cash is king!
Det är Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, som i sitt senaste nyhetsbrev och på hemsidan (26 november 2024) uppmärksammar den självklara rätten att få betala kontant. En rätt som ändå frångås och ifrågasätts, till och med av offentliga aktörer!
Skribenten konstaterar att i Sverige är huvudregeln en skyldighet att ta emot sedlar och mynt som betalning, enligt Riksbankslagen. Samtidigt gäller civilrättslig avtalsfrihet mellan privata näringsidkare och kunder. Om en butik sätter upp en skylt märkt ”kontantfritt” så är det formellt tillräckligt för att slippa ta emot cash.
Förvånande nog nekar även svenska offentliga organisationer, som sjukvården och kommunägda badhus, kontanter. De struntar i att lagen stipulerar att man alltid ska kunna betala kontant. Detta är dessutom fastslaget av Högsta förvaltningsdomstolen i avgörandet HFD 2015 ref 49.
Riktlinjer i Finland
Förutom Norge tar SOI också en titt på grannländerna Finland och Danmark. Finlands bank publicerade Riktlinjerna om tillgången till kontanttjänster den 28 november 2018 samt Riktlinjer för elektroniska betalningar den 25 maj 2022. Enligt riktlinjerna ska man kunna välja det lämpligaste betalningssättet i olika situationer. Ett mångsidigt utbud av betalningssätt främjar också samhällets beredskap och funktionsförmåga vid störningar i betalningssystemen, menar man i Finland.
Även i Danmark har man lagstiftat att handeln är skyldig att ta emot kontanter. De flesta danska butiker tar emot kontanter, men antalet kontaktfria affärer där man endast kan betala med kort eller via mobilen ökar trots lagen. Många kiosker och butiker slutar att ta emot kontanter efter kl. 20.00.
Sammanfattningsvis tycks inget nordiskt land ännu vara riktigt redo att bli totalt kontantlöst. Det ska vi nog vara tacksamma för.