Internationella kvinnodagen präglade debatten
Teman som på olika sätt berörde kvinnors situation i samhället och världen präglade debattutbudet på Internationella kvinnodagen den 8 mars. OFFENTLIGA AFFÄRER sammanfattar.
– Att världens flickor och kvinnor hör till de mest utsatta ser vi med fasansfull tydlighet i kriget i Ukraina. Det skriver bland annat Annelie Börjesson (bilden), Ordförande i Svenska FN-förbundet, i Dala Demokraten.
Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna, anser att Sverige behöver fler företagande kvinnor.
– Knappt en tredjedel av de nya företagen i Sverige 2020 startades av kvinnor. Drygt 26 procent av landets företagare kvinnor, vilket är en siffra som placerar oss i bottenligan bland EU-länderna, där andelen kvinnor som driver företag är i snitt 33 procent, skriver hon i Norran.se .
Hennes partikamrater Annie Lööf och Linda Modig framhåller i ett inlägg på DN Debatt att kvinnors rättigheter måste försvaras när kriget kommer.
– Våldtäkter och sexuella övergrepp används systematiskt i alla krig. Gärningsmän bakom krigsförbrytelser kan utredas, åtalas och dömas i svensk domstol, men i praktiken leder våldtäkt i krig sällan till rättsligt efterspel. Sverige måste satsa större resurser så att det blir möjligt att driva fler fall, menar Lööf och Modig.
S-företrädarna Eva Nordmark, Ardalan Shekarabi och Tobias Baudin menar att höjda pensioner är avgörande för jämställdhet. Om pensionerna ska höjas på sikt, måste mer pengarna komma in i systemet. Därför behöver också pensionsavgiften höjas, skriver de i Svenska Dagbladet.
”Slutsnålat på förlossningsvården” är rubriken på ett inlägg av Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Karin Rågsjö
– Födande kvinnor och nyfödda barn är enligt marknadens logik inte lika lönsamma som kunder med halsont och öroninflammation. På årets kvinnodag lovar vi att se till att det ändras, skriver de i Dagens Samhälle.
”Våldet bakom stängda dörrar går inte att mäta” menar liberalen Lovisa Aldrin.
– Vi i Liberala kvinnor har ett omfattande förslag kring hur man ska kunna minska våldet i nära relationer med 40 olika insatser. Vi kan och ska göra mer!
Den kända debattören och författaren Unni Drougge gör slut med feminismen på självaste Internationella kvinnodagen.
– Farväl feminismen. Jag har så svårt att känna mig trygg i dina rum, ibland känns det som om också du hatar kvinnor. Du frontar med det solidariska systerskapets fana men backstabbar oss i lönndom, skriver Drougge i Expressen.