”Läkare bör leda i sjukvården”
Endast chefer som är läkare kan till fullo förstå det medicinska ansvar och de medicinska prioriteringar som chefsuppdraget innebär. Det hävdar Shadi Ghorbani och Hanna Gröning från Distriktläkarföreningen Skåne.

Hanna Gröning. Foto: LinkedIn.
”Att leda hälso- och sjukvård utan medicinsk kompetens är som att styra ett flygplan utan pilotlicens – det må fungera i lugnt väder, men när det blåser kan konsekvenserna bli förödande. Vården förtjänar att ledas av dem som har bäst förutsättningar att förstå, utveckla och ta ansvar för den. Det är en nödvändighet”, skriver de på debattplats i tidningen Dagens Medicin.
”Allvarligt systemfel”
De bägge läkarna hänvisar till siffror i tidningen Sjukhusläkaren som visar att endast 40 procent av verksamhetscheferna på sjukhusen är läkare. I Primärvården Skåne är åtta av 82 verksamhetschefer läkare. Skribenterna kommenterar: ”Det är knappt 10 procent! För en kunskapsstyrd verksamhet är det ett allvarligt systemfel när de med djupast förståelse för vårdens uppdrag inte ges inflytande. Det innebär risker för att både vårdkvalitet och arbetsmiljö försämras. Förlorarna är patienterna.”
De båda debattörerna anser även att det är fel att lika ansvar ska ge samma lön, oavsett medicinsk utbildning. Ett sådant synsätt riskerar i sin tillämpning att cementera en ordning där läkare avskräcks från att ta chefsroller. ”Läkare har de facto den högsta medicinska kompetensen i vården och detta bör meriteras även när de blir chefer”, fastslår Ghorbani och Gröning.
Fakta om debattörerna
Hanna Gröning är specialist i allmänmedicin och ordförande Distriktsläkarföreningen Skåne.
Shadi Ghorbani är specialist i allmänmedicin och vice ordförande Distriktläkarföreningen Skåne.

Shadi Ghorbani. Foto: LinkedIn.