Matsvinnet en stor miljöbov
En miljon ton växthusgaser per år. Det är – lågt räknat – vad matsvinnet står för i hela livsmedelskedjan. Vi måste sluta slösa med maten. Det är ansvarslöst att skjuta de problem matsvinnet medför på framtida generationer, djur och natur.
Det menar ett antal debattörer från Föreningen Matsvinnet som vill agera ”blåslampa på livsmedelsbranschen, myndigheter och politiker” samt sprida kunskap och tips så att vi själva slutar att slänga mat, till nytta såväl plånboken som planeten. Föreningen Matsvinnet är en ideell organisation, startad av Mårten Thorslund (bilden) 2018. Målet är att sprida kunskap om matsvinn och inspirera till att man slutar slänga ätbar mat.
En miljon ton växthusgaser
I en debattartikel i GP konstaterar företrädarna för Föreningen Matsvinnet att det från hushållen slängs eller hälls ut 370 000 ton ätbara livsmedel per år. ”En försiktig uppskattning av klimatpåverkan från denna oätna mat är 500 000 ton växthusgaser. Till det ska läggas svinn från restauranger, offentliga kök, grossister och butiker om minst 200 000 ton ätbar mat som ger ytterligare cirka 400 000 ton växthusgaser, samt oräknade förluster i livsmedelsindustrin och i lantbruket som ytterligare bidrar.” Sammanlagt handlar det om en miljon ton växthusgaser per år, menar organisationen.
Nämns knappt i Sverige
Föreningen Matsvinnet undrar hur kommer det sig att matsvinnets påverkan på klimatet knappt nämns i Sverige när åtgärder för att minska växthusgaserna är uppe till diskussion? Att minska matsvinnet är en av de lägst hängande frukterna för att minska det svenska klimatavtrycket, skriver bland andra Ingrid Strid, matsvinnsforskare.
Följande har undertecknat debattartikeln:
Ingrid Strid, matsvinnsforskare, Föreningen Matsvinnet
Åsa Sandberg, matsvinnsexpert, Föreningen Matsvinnet
Sara Seing, kostchef, Föreningen Matsvinnet
Mårten Thorslund, miljövetare, Föreningen Matsvinnet
Louise Ungerth, senior rådgivare, Föreningen Matsvinnet
Läs hela artikeln här.