Med blicken mot framtiden

Som en av världen mest erkända forskare inom e-förvaltning måste Jane Fountain hålla jämna steg med utvecklingen på Internet – och det lyckas hon med.

Så tidigt som 2001 publicerade hon en insiktsfull bok i ämnet e-förvaltning, Building the Virtual State, som spreds över hela världen. Mycket av det hon beskrev i boken har visat sig få genomslag.

Under eFörvaltningsdagarna visade hon under sitt föredrag stort intresse för utvecklingen av sociala medier och dess genomslag för e-samhället och e-förvaltningen. Hon lyfte fram flera intressanta exempel på dagsfärska trender.

Vi fick besöka Ushahidi.com en plats för medborgare i Afrika och vissa andra delar av världen att rapportera sina vittnesberättelser om katastrofer, krig och övergrepp. Jane Fountain diskuterade höstens debatt om webbens minskande betydelse – The web is dead. Vi använder alltfler funktioner via internet, i telefonen har vi appar, twitter, mejl, rss-flöden och Spotify, men allt mindre via webbläsaren.

Hur lyckas man som forskare följa och förstå en samhällsutveckling som går i ett så rasande snabbt tempo?

– I mitt arbete är det viktigt att hålla sig uppdaterad med vad som händer, och hela tiden försöka ha en blick mot horisonten.

Hon beskriver att det behövs god förståelse för de teoretiska ramar som beskriver vårt samhälle, såsom organisationsteori, politisk teori, sociologi, för att lyckas analysera dessa skeenden i realtid.

– Min bok bygger mycket dessa grunder och på detaljerade rapporter av utvecklingen. Det är min förhoppning att man ska kunna läsa boken om 100 år och se den som ett tidsdokument. Det är viktigt att dokumentera samtiden och utvecklingen, säger Jane Fountain.

Hon spenderade flera dagar i Stockholm under sitt Sverigebesök, och var inbjuden till möten och samtal med representanter från flera svenska myndigheter och även internationella forskare. Vi var förstås nyfikna på hur hon uppfattat Sverige under sitt besök.

– Sverige har många fördelar inför utvecklingen av e-förvaltningen, ett bra statsskick, ett socialt kontrakt med medborgarna och en förmåga att blicka framåt. Dessa förutsättningar har gett Sverige en stark position. Ni är dessutom duktiga på planering och organisering.

Sammanfattningsvis: ledorden för en framgångsrik internetstrategi för myndigheter bör vara transparens, samarbete, medbestämmande.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *