Nu går vi mot ljusare tider
– Det är viktigt att ta vara på de få soltimmar som vintermånaderna erbjuder. Arbeta nära ett fönster med dagsljusinsläpp och gå ut på en promenad under lunchen, det är mina bästa och enklaste tips, säger Arne Lowden, ljusexpert samt sömn- och stressforskare på Stockholms universitet.
Det är fönsterföretaget Velux som uppmärksammar Vintersolståndet (21 december) och dess påverkan på oss. De mörkaste vintermånaderna och vintersolståndet märks på olika sätt i Sverige. I de nordligaste delarna råder polarnatt; i exempelvis Gällivare syns inte solen under hela 26 dagar. I sydligaste Sverige är dagsljuset närvarande under sju timmar på årets mörkaste dag.
Gemensamt är att svenskarna under vintern ofta upplever ökad trötthet, liksom nedstämdhet och försämrad sömn.
– Under dessa långa månader får vi i Sverige bara fem procent av all årlig instrålning från solen, menar Arne Lowden.
Dagsljuset gör oss gott
Efter vintersolståndet och vinterslutet nalkas våren och ljusare tider. Den snabba omställningen till mer dagsljus påverkar människor. En kvardröjande brist på serotonin kan för känsliga personer bidra till depressiva symtom.
– För hjärnan kan det bli svårt att hänga med i den stora förändringen när antalet timmar dagsljus plötsligt ökar, menar Arne Lowden. Svenskarna måste nu hålla ut, ljusare tider innebär i det stora hela minskad trötthet och bättre sömnkvalitet.
– Det återvändande dagsljuset gör oss morgonpigga och ger oss möjlighet att komma i säng i tid eftersom mörkerhormonet melatonin produceras tidigare på kvällen, vilket gör oss sömniga tidigare, berättar Arne Lowden vidare.
Inomhusmiljön viktig
Per Mikael Åkesson på Velux betonar vikten av goda inomhusmiljöer då vi tillbringar 90 procent av våra liv inomhus. Det ställer krav på god tillgång till frisk luft och dagsljus.
– Att inte få tillräckligt med dagsljusinsläpp i sitt hem eller på arbetsplatsen påverkar sömn, energinivå och den psykiska hälsan, understryker Per Mikael Åkesson.