Ny upphandlingsmodell i Malmö
Med en ny upphandlingsmodell kan Malmö stad komma att bli den kommun i landet som går längst när det gäller att ställa sociala krav i upphandlingar.
En forskningsrapport från i våras avslöjade att Sverige är sämst i Nordeuropa på att ställa sociala krav i offentlig upphandling. Forskningsredaktör Kerstin Ahlberg från Stockholms universitets juridiska institution och Niklas Bruun, professor i privaträtt vid Helsingfors universitet konstaterade att den främst orsaken är att svenska jurister har en extremt försiktig hållning till EU-lagstiftningen.
Efter en studieresa till Rotterdam har Andreas Schönström, kommunalråd på Malmö stad, konstaterat att detta kan vara sant. I en intervju i Sydsvenskan berättar han nu om kommunens satsning på en ny upphandlingsmodell som kan komma att göra Malmö till den kommun i landet som går längst i att ställa sociala krav vid upphandling.
Den nya upphandlingsmodellen ska sätta stopp för oseriösa företag, framförallt inom bygguppdrag, och minska risken för svartarbete. Fackförbunden kommer att spela en viktig roll, eftersom de får i uppdrag att kontrollera att föreskrifterna följs. Senast till sommaren 2012 hoppas Malmö stad ta modellen i bruk, efter att ha förankrat den internt.
– Detta har högsta prioritet. Vi står inför väldigt stora investeringar i den här kommunen. Konserthuset, nya äventyrsbad och en rad satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik. Ska vi vara med på banan och få alla dessa stora investeringar rätt måste detta fram så fort som möjligt, säger Andreas Schönström till Sydsvenskan.