”Orealistiska klimatmål i kommuner”

Det kommunala klimatarbetet idag präglas av orealistiska mål, oklar styrning och samverkan med magra resultat. Det bör ersättas av ett arbete präglat av precision, resultat och innovation. 

Fredrik Hedenus, Fysisk resursteori.
Foto: Forskar Grand Prix.

Det anser Fredrik Hedenus som varit ordförande för Göteborgs klimatråd. Efter det tycker han att kommuner fundamentalt bör tänka om runt sitt klimatarbete. Hedenius är till vardags biträdande professor i hållbar utveckling och systemanalys, fysisk resursteori, Chalmers.

Utsläppen flyttar

I Göteborg sattes målet att utsläppen inom kommunens gränser ska minska med 70 procent till 2030. Inom kommunens gränser står de två raffinaderierna som försörjer norra Europa med bensin och diesel för hälften av utsläppen, påpekar Fredrik Hedenius och konstaterar: ”Om raffinaderierna tvingas lägga ner av politiska beslut trots att de är lönsamma, kommer de sälja sina utsläppsrätter vidare, vilket innebär att utsläppen bara flyttar någon annanstans i Europa. Utsläppen minskar i Göteborg, men inte i världen. Och för klimatet spelar det ingen roll var utsläppen sker.”

Fredrik Hedenius inser att den kommunala klimatpolitiken bygger på de bästa avsikter, och man tar inspiration från nationell nivå med mål, uppföljningar och forskarråd. ”Kommuner har dock inte samma makt och rådighet som staten över energi, transport och elsystem. Därför bör den kommunala politiken i stället riktas in på det som kan spela roll”, menar den biträdande professorn.

Den fysiska planeringen

Enligt Fredrik Hedenius är ett viktigt område där kommuner kan spela roll, den fysiska planeringen. Hedenius ställer frågor: ”Bygger man på sikt ett samhälle som underlättar en klimatsmart livsstil vad gäller transporter, fjärrvärme och boende? Hur ska avvägningen göras mellan klimatomställning, näringsliv, tillgänglighet och estetiska värden med mera?” Detta är viktiga och svåra frågor som bara kan avgöras lokalt, tillägger Chalmersprofessorn.

Ett annat område där kommunerna kan påverka är genom att arbeta med offentliga måltider. ”Att hjälpa invånarna att äta mer klimatsmart är ett långsiktigt arbete där skola och andra offentliga aktörer har en viktig roll att spela”, slår Fredrik Hedenius fast.

Läs hela artikeln på debattplats i Svenska Dagbladet.