Oroande utveckling med korruption

Sverige tappar placering i korruptionsligan och är nu sämst i Skandinavien på området. Det visade Transparency Internationals årliga undersökning i februari.

– Gränsen mellan vad som är korruption och vad som kan uppfattas som korruption kan ligga i hur upphandlingskraven är ställda. Krav som uppfattas som irrelevanta kan också upplevas styra mot en enskild leverantör, menar Björn Lindgren, regionchef Södermanland, Svenskt Näringsliv, som OFFENTLIGA AFFÄRER varit i kontakt med.
I en debattkrönika i Södermanlands Nyheter (SN) kallar Björn Lindgren utvecklingen för oroande: ”Upphandling är ett område där politik och företag borde ha ett starkt gemensamt intresse. Politiken vill ha så många anbud som möjligt för att få bästa möjliga kvalitet och pris”, skriver han (SN 2018-03-27).

180 länder granskas
Den globala organisationen Transparency International rankar 180 länder i ett korruptionsindex där 100 står för ett ”mycket rent” land. 2017 års index för Sverige är 84, vilket innebär en sjätte plats globalt. Men trenden är tydlig: 2015 låg Sverige på index 89 och 2016 på 88.
– Att det går i fel riktning är alarmerande, sa Ulla Andrén, ordförande för Transparency International Sverige, nyligen till Sydsvenskan. Hon är inte förvånad över Sveriges tapp med tanke på alla korruptionsskandaler som avslöjades under 2017 och pekar på Statens fastighetsverk där en generaldirektör som fick avgå, därefter följde Trafikverket, Polisen och deras passhantering, Transportstyrelsen och flera andra.
Det är särskilt inom bedömningsområdet offentlig upphandling som Sverige tappar. Ulla Andrén anser det problematiskt att offentlighetsprincipen inte alltid tillämpas och att insynen blir lidande när kommuner och landsting alltmer använder bolag i offentlig verksamhet.

Upphandling mot korruption
Svenskt Näringslivs Björn Lindgren framhåller att bra genomförd offentlig upphandling kan vara ett vapen mot korruption.
– Att undvika korruption är viktigt för att öka konkurrensen och förbättra förutsättningarna för företag att göra affärer.
Hur det offentliga ställer kraven påverkar konkurrensen, menar han. För ett par år sedan bestämde han sig därför för att göra en enkät till företagare kring detta. Det visade sig att nästan 30 procent av företagen i Södermanland anser att kommunerna ibland eller ofta inkluderar krav som är irrelevanta och/eller otydliga.
– Av dessa företag hade 10 procent helt slutat att delta i upphandlingar, 30 procent av företagen har flera gånger valt att inte delta i upphandlingar och ytterligare 30 procent har valt att avstå från att delta vid något tillfälle.

Fakta Transparency Internationals index
Nya Zeeland (89) toppar listan 2017 års minst korrupta land. Tvåa är Danmark (88) och tredjeplatsen (85) delas av Finland, Norge och Schweiz. I botten ligger Somalia (9).
Läs mer om undersökningen via länken:
https://www.transparency.se/nyheter/cpi-2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *