Överstatliga skatter kan bli fler

Vid årsskiftet 2023/2024 trädde en ny lag i kraft som innebär att vissa stora företag blir föremål för regler om global minimibeskattning, så kallad tilläggsskatt. Under hösten lovar Skatteverket att ha dialogmöte om den nya skatten – och i FN förbereds en ny skattekonvention som läggs fram för FN:s generalförsamling om ett par, tre år.

Lagen om global minimibeskattning innebär att stora nationella och multinationella koncerner med koncernenheter i Sverige ska vara föremål för en global minimibeskattning på 15 procent.

Skatteverket förklarar på sin webbplats att koncerner – såväl multinationella som nationella – med omsättning som uppgår till minst 750 miljoner euro under två av de senaste fyra åren träffas av de föreslagna reglerna om global minimibeskattning. Vissa enheter är undantagna från reglernas tillämpning.

Skatteverket säger sig ha ”som ambition att svara på de frågor vi kan, samt att tillhandahålla våra svar på så sätt att andra också kan ta del av inkomna frågor och svar”. En funktion för detta finns på webbplatsen.

Dialogmöten om global skatt

Dessutom håller Skatteverket när så behövs dialogmöten med fokus på global minimibeskattning (Pelare 2). Syftet är att möjliggöra dialog mellan Skatteverket och de företag som träffas av reglerna. Deltagare från Skatteverkets rättsavdelning och storföretagsavdelning medverkar och det går att ställa frågor.

Nästa dialogmöte planeras till hösten 2024 men något datum anges inte på hemsidan.

Sverige omfattas av skatteregler från både EU och OECD där vi är medlemmar. Nu börjar även FN flytta fram sina positioner på skatteområdet, något som sägs skapa oro bland svenska företag. Enligt skatteexperten Claes Hammarstedt på Svenskt Näringsliv kan detta vara början på ett paradigmskifte, rapporterar Tidningen Näringslivet (TN).

Mer i skatt globalt

– Den här utvecklingen är inte positiv vare sig för svenska företag eller för de svenska statsfinanserna. Det kan leda till att svenska företag måste betala mer skatt globalt, men mindre skatt i Sverige, säger han.

Bakgrunden är att en mellanstatlig FN-kommitté ska förhandla fram ett ramverk till skattekonvention att presenteras för FN:s generalförsamling under hösten 2027. Att FN vill flytta fram sina positioner på skatteområdet beror framför allt på att utvecklingsländerna vill ha enklare regler och samtidigt ”få en större bit av skattekakan”, enligt vad Claes Hammarstedt uppger för NT.

Både OECD och FN är globala organisationen som Sverige är medlem i, men skillnaderna i beslutsfattandet är stora. I OECD fattas besluten genom konsensus, det vill säga alla 38 medlemsländer måste rösta ja för att ett beslut ska gå igenom. I FN räcker det med att en majoritet av länderna står bakom förslaget.