”Regeringen dopar svensk ekonomi”
Regeringen försöker dopa svensk ekonomi och locka tillbaka väljarna med utgiftsökningar. Det hävdar två nationalekonomer, Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.
De menar att en högkonjunktur i stället kräver en stram stabiliseringspolitik – inte som regeringen föreslår en expansiv finanspolitik.
– Finansministern har beskrivit de 74 miljarderna i ökade offentliga utgifter som en ”vitamininjektion”. Men det rör sig knappast om en vitamininjektion. Det handlar snarast om dopning av svensk ekonomi, hävdar de två nationalekonomerna.
De befarar att regeringen riskerar att göra om 1970-talets och 1980-talets ekonomiska misstag, nämligen att möta strukturella problem i svensk ekonomi med expansiv finanspolitik.
Startskott för valrörelse
Nationalekonomerna konstaterar att finansministern, ”och kanske vår kommande statsminister, Magdalena Andersson precis har avfyrat startskottet för valrörelsen”. Genom stora offentliga utgiftsökningar ska väljarna lockas tillbaka, skriver Andersson och Jonung på debattplats i Svenska Dagbladet.
De menar att det inte är ovanligt i sig att en regering bedriver en expansiv finanspolitik under ett valår. ”Så har regeringar, oavsett partifärg, betett sig sedan lång tid tillbaka”. Det anmärkningsvärda i dag är, enligt debattörerna, storleken på utgiftsökningarna, mer än 70 miljarder kronor. ”Många tiotals miljarder kronor högre än Konjunkturinstitutets bedömning av det så kallade reformutrymmet på 40 miljarder”, slår de fast.
Fakta om debattörerna
Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
Läs hela artikeln här.