Regeringen omlokaliserar sju myndigheter
I dag har regeringen presenterat ett beslut om att verksamhet vid sju myndigheter omlokaliseras från Stockholms län till andra orter. Decentraliseringen från Stockholm är ett viktigt led i regeringens arbete med att öka den statliga närvaron i hela landet. Beslutet som fattas den 31 augusti omfattar både hela och delar av myndigheters verksamhet.
– Det vi presenterar i dag är det mest omfattande beslut om omlokalisering av statliga myndigheter som fattats på över ett decennium. Vi måste se till att ta vara på kompetensen i hela vårt land, inte bara i våra storstäder, säger statsminister Stefan Löfven.
Det är en prioritering för regeringen att stärka den statliga närvaron och att sprida ut statliga myndigheter över hela landet. Det bidrar också till att det blir fler statliga jobb för tjänstemän och akademiker utanför storstadsregionerna.
– Ingen ska tvivla på att regeringen menar allvar med att Sverige ska hålla ihop. Vi är inte heller färdiga. Vi kommer framöver att fatta fler beslut om omlokaliseringar av statliga myndigheter och fortsätta leverera på det löfte vi gett: människor och landsändar ska inte känna sig övergivna av staten, säger civilminister Ardalan Shekarabi.
De myndigheter som berörs är:
Strålsäkerhetsmyndigheten, delar av verksamheten inklusive myndighetens säte omlokaliseras till Katrineholm.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, myndigheten omlokaliseras till Växjö.
Polarforskningssekretariatet, myndigheten omlokaliseras till Luleå.
Myndigheten för kulturanalys, myndigheten omlokaliseras till Göteborg.
Svenska ESF-rådet, delar av verksamheten inklusive myndighetens säte omlokaliseras till Gävle.
Universitets- och högskolerådet, delar av verksamheten omlokaliseras till Visby.
Tillväxtverket, delar av verksamheten omlokaliseras till Östersund.