”Silar mygg och sväljer kameler”
Varför silar Skattemyndigheten mygg och sväljer kameler? Man jagar småföretag som tvingas lägga ner medan banker och storföretag kan komma undan med att tvätta stora summor pengar eller gömma undan dem på paradisöar.
De hävdar Peter Thörn, ordförande i Småföretagarnas riksförbund, och Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret (bilden). De menar att banker har råd att anlita skickliga skattejurister, och att storföretagen har starka fackförbund som rutit ifrån och avstyrt kontroller.
Jagar hundralappar
Skattemyndigheten väljer den lätta vägen genom att skicka ut delegationer för att jaga hundralappar bland kiosker, frisörer, caféer, verkstäder och andra småföretag vars ägare inte har några sådana muskler utan bara försöker få vardagen att gå ihop. Att till exempel använda fel färg på bläcket eller att glömma att dra ett streck i personalliggaren när dagen är slut ger dryga böter.
Erbjuder kontant betalning
I en debattartikel i Expressen skriver Thörn och Eriksson att småföretagare ofta vill ofta kunna erbjuda kunderna att betala med kontanter. ”Men eftersom Skattemyndigheten driver jakt på oss känner många av oss tvungna att ge upp och bli digitala för att inte bli trakasserade. Det kan låta hårt, men det är så vi upplever det. Behandlingen av oss bottnar, tror vi, i en lika gammal som tröttsam idé om att alla småföretagare är fifflare.”
Kvinna med Thaivagn drabbad
Ett exempel ur verkligheten som debattörerna återger handlar om en kvinna som driver en thaivagn på en ö i Stockholms skärgård. Hon fick för något år sedan påhälsning av fyra personer från Skatteverket. De upptäckte att hon fyllt i ett fel i personalliggaren vilket renderade en bot på 12 500 kronor.
Året därefter fick hon åter påhälsning från myndigheten, som hittade en låda med 500 enkronor – extrapengar ifall hon behövde komplettera med varor under dagen, enligt ägaren. Skatteverkets utsända kunde godta en del av summan, men inte hela. Eftersom det var andra gången hon bröt mot skattelagen inom en tolvmånadersperiod, blev bötesbeloppet denna gång 25 000 kronor – kanske mer än vad thaivagnen ens omsatte.
Går att fuska digitalt
Till sist hävdar skribenterna att Skatteverket måste modernisera sin syn på hur man kommer åt svarta pengar. ”Fuska kan man göra både med kontanter och med digitala pengar och ju större verksamhet desto mer fuffens, det kan vi garantera.”
Björn Erikson och Peter Thörn uppmanar myndigheten att jaga de verkliga bovarna ”i stället för att jaga hundralappar för dem som stretar och strävar och försöker få sina liv att gå ihop.”
– Då får vi mer nytta av skattemedlen och fler och mer motiverade småföretagare i landet, där trots allt fyra av fem arbetstillfällen har genererats i Sverige de senaste 30 åren, avslutar de.