SKL sågar förslaget till e-leg
I en debattartikel går SKLs Håkan Sörman hårt åt förslaget om hur den nationella e-legitimationen ska utformas. Gör om – gör rätt, skriver Håkan Sörman.
Utredningen om e-legitimation lämnade vid årsskiftet ett förslag på hur den elektroniska legitimationen ska utvecklas. Såväl myndigheter, kommuner och landsting är i stort behov av en lösning för framtida utveckling av e-tjänster.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL har läst förslaget och är mycket missnöjda.
– På punkt efter punkt ställer vi oss frågande, förslaget har så stora brister att vi inte ser någon annan utväg än att börja om från början, skriver SKLs vd Håkan Sörman i en debattartikel i dagens Svenska Dagbladet.
Framförallt är man kritisk till att låta privata aktörer även fortsättningsvis ansvara för hanteringen.
– En privat aktör ska inte hantera så integritetskänsliga uppgifter som medborgarnas identifikation. Därför bör staten ta fram certifikaten som sedan banker och andra privata aktörer kan placera på plastkort, dosor eller annat som då fungerar som e-legitimationer. En privat aktör kan besluta sig för att sluta ge ut certifikat, gå i konkurs eller säljas – med statliga certifikat blir lösningen robust och långsiktigt hållbar.
Andra punkter som SKL kritiserar är säkerheten och hur systemet med e-leg ska finansieras. De menar att förslaget är tekniskt krångligt, framtaget av IT-konsulter utan förståelse för kommuners och landstings verksamheter.
– Den föreslagna modellen är krånglig och ogenomtränglig ur både tekniskt och juridiskt perspektiv och kräver att man har IT-utbildning för att kunna förstå och ta ställning till. Är det därför frågan inte debatteras?