Sorg och bestörtning efter dåd i Örebro
Efter den tragiska skjutningen i Örebro är staden och Sverige i sorg. Elva personer dödades enligt polis- och medieuppgifter på Campus Risbergska i Västhaga i Örebro. Polisen tror att gärningsmannen är bland de döda.
Många har uttalat sig i media, bland annat Kung Carl XVI Gustaf: ”Med sorg och bestörtning har min familj och jag tagit emot uppgifterna om det fruktansvärda illdådet i Örebro.
Vi sänder i kväll våra kondoleanser till de avlidnas familjer och vänner. Våra tankar går denna stund också till de skadade och deras anhöriga samt övriga drabbade.
Min familj och jag vill uttrycka vår stora uppskattning för den polis-, räddnings- och sjukvårdspersonal som arbetat intensivt med att rädda och trygga människoliv denna mörka dag.
H.M. Konungen”
Statsminister Ulf Kristersson besöker i dag onsdag Örebro där flaggorna vajar på halv stång. Statsministern höll på tisdagen presskonferens tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer. Statsministern uttryckte sin sorg över det fruktansvärda våldsdådet i Örebro: ”Mina tankar är hos de som har drabbats och deras anhöriga, förklarade han.
Enligt statsminister var det en ”mycket smärtsam dag för hela Sverige” och hans tankar gick även till ”alla dem vars vanliga skoldag utbyttes mot skräck.”
Säkerhetsexpert bistår skolor
En av alla som kommer till tals i medierna är säkerhetsexperten Lena Ljungdahl med drygt 25 års erfarenhet av området. Hon uppger för Sveriges Radio att skolorna generellt sett inte är rustade för den här sortens våldsdåd. Att det sker skolskjutningar i Sverige är extremt ovanligt, förklarar hon.
Lena Ljungdahl. Foto från hemsidan.
Många skolor har övat på situationer med PGD (pågående dödligt våld) och ett antal svenska skolor har anlitat Lena Ljungdahl som säkerhetskonsult. Hennes bakgrund är lärare och polis och i den senare rollen har hon varit spanare, utredare och förundersökningsledare. Hon hjälper nu myndigheter, kommuner, samhällsaktörer, förvaltningar och företag att utvecklas i säkerhetsrelaterade frågor.
Krisstöd i Örebro
Örebro kommun erbjuder nu krisstöd på flera platser i staden. Dit kan man gå om man känner sig orolig eller ledsen, och behöver någon att prata med.
Kommunens krisstöd finns på följande platser:
Hagakyrkan, Skäppslandsgatan 29.
Konserthuset, Fabriksgatan 2 (öppet från kl. 10)
Café Brickan i Brickebacken, Björkrisvägen 18 (öppet kl. 10–20)
Folkets hus i Vivalla, Poesigatan 10 (öppet kl. 9–21)
Träffpunkt Oxhagen, Tornfalkgatan 26 (öppet kl. 8–20)
52:ans Fritidsgård i Baronbackarna, Hjalmar Bergmans väg 52 (öppet kl. 9–20).
Diskussion om säkerhet
Just i dagarna måste anhöriga, vänner, invånare och andra berörda ges tid att sörja och erbjudas stöd. Så småningom kommer dock en diskussion om säkerhetsläget i landets skolor att bli helt nödvändig. Det finns många fora för samtal och goda förslag. I höst hålls till exempel konferensen Trygg & Säker (26-27 november 2025) där säkerhet i skolorna med största sannolikhet kommer upp som ett avgörande ämne.