Svenskar har dålig koll på skatten
Svenska folket underskattar hur stor andel man betalar i skatt. Det visar en undersökning från Demoskop som organisationen Skattebetalarna låtit genomföra.
– Om man inte vet hur mycket man betalar så blir det väldigt svårt att bedöma om man får valuta i form av välfärd för den skatt man betalar, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström till tidningen Sunt Förnuft.
Christian Ekström, vd, Skattebetalarna. Arkivbild.
Två frågor ställdes i undersökningen:
1 Ungefär hur många kronor tror du att stat, kommun och region sammanlagt tar in på skatt för varje hundralapp som en vanlig löntagare får i lön?
2 Ungefär hur många kronor tror du att stat, kommun och region sammanlagt tar in på skatt för varje hundralapp som en höginkomsttagare får i lön?
Rätt svar på första frågan är 53 kronor och 10 öre i skatt (beräknat på en medelinkomsttagare med en månadslön på 38 100 kronor). Av de som svarade trodde 66 procent att skatten var mindre än 40 kronor och 78 procent menade att den var mindre än 50 kronor. Medelvärdet i svaren låg på 38 kronor, med andra ord 15 kronor lägre än den verkliga skatten.
På frågan om skatten för höginkomsttagare (med 76 200 kronor i månadslön) följer svaren samma mönster, enligt tidningen Sunt Förnuft, som rapporterar om undersökningen. Det genomsnittliga svaret om 46 kronor i skatt innebär en underskattning med 14 kronor; i verkligheten är skatten 60 kronor och 40 öre.
Om undersökningen
Demoskop gjorde under april 2024 webbintervjuer med 2020 svenskar och resultatet redovisas i en rapport med rubriken Allmänhetens kännedom om skatt, publicerad i juni och författad av Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe.