Toppuppdrag för Eva-Maj Mühlenbock
Eva-Maj Mühlenbock är advokaten som ingen som sysslat med offentlig upphandling de senaste decennierna kan ha missat. Hon tillhör dem som följt området från starten i samband med det svenska EU-inträdet och är nu senior Advokat på Cirio Advokatbyrå. Men inte nog med det.
Hon är också ordförande i Advokatsamfundets styrelse och nyligen dessutom vald till ordförande i Institutet mot Mutor, IMM.

Eva-Maj Mühlenbock, Cirio Advokatbyrå.
OFFENTLIGA AFFÄRER ställde några frågor med anledning av detta.
Gratulerar till ordförandeskapet i IMM! Hur känns det att få förtroendet?
– Jag är både stolt och glad över förtroendet. Få saker är så viktiga som att engagera sig i arbete mot korruption. Jag har tidigare erfarenhet från styrelsearbetet i IMM och att få efterträda Fredrik Wersäll som ordförande är mycket hedrande.
Hur viktig skulle du säga att IMM:s roll är för det svenska samhället och i synnerhet för offentliga köpare och privata leverantörer till det offentliga?
– Det är ett känsligt område när det offentliga möter det privata varför IMM spelar en mycket viktig roll. Som jag nämnde ovan är få frågor så viktiga att arbeta med som anti korruption. Vårt samhälle är helt beroende av att vi ska känna tillit och förtroende för exempelvis våra myndigheter och kommuner. Frågan är helt avgörande för att kunna upprätthålla vår demokrati.
– Institutet mot mutor, IMM, har sedan sin tillkomst (1923) verkat för självreglering som medel att bekämpa korruption i samhället. Genom sina huvudmän har institutet en bred räckvidd både inom näringslivet, kommuner och regioner.
Förebyggande arbete
– Koden mot korruption i näringslivet, som IMM förvaltar, har kommit att få en viktig roll i näringslivet och i samhället, inte minst när det gäller det förebyggande arbetet. Vi vet att det är extra viktigt att vara ”på tårna” inom exempelvis offentlig upphandling.
Sverige anses ligga bra till i internationella mätningar av korruption. Vad kan vi bli bättre på?
– Den största risken är nog att vi lutar oss tillbaka och inte inser att vi har problem med korruption i vårt samhälle. Många drar likhetstecken mellan mutor och korruption och tänker att i Sverige betalar vi inte ut några mutor. Då ska man ha i åtanke att korruption är ett mycket vidare begrepp än tagande och givande av muta och i Sverige, som är ett litet land, är alla inte ens medvetna om att till exempel jäv är en form av vänskapskorruption. Och när vi pratar om jäv och all övrig vänskapskorruption, ja då har vi mycket kvar att arbeta med!
Vill du lägga till något utöver det redan sagda?
– Jag gör gärna lite reklam för IMM:s hemsida. Ni som vill förkovra er hittar mycket matnyttigt där. Vi tar emot stödjande medlemmar; gå in på hemsidan och få information.
Läs mer om Institutet mot mutor (IMM) här.
Intervju: Bo Höglander