Trumps seger påverkar svensk ekonomi
Börserna rasade och kronan har försvagats i spåren av tisdagsnattens USA-val. Enligt Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, påverkar det amerikanska valresultatet även den svenska Riksbankens arbete.
Det rapporterar Dagens Industri och citerar bankekonomen som menar att det på kort sikt inte föreligger någon ”jättepress på Riksbanken”. Framför allt gäller det för Riksbanken att ”hålla koll på marknaden och se till att agera om det blir för stökigt”, säger Anna Breman till DI Bestående börsfall och volatilitet är sådant som hon nämner som exempel på företeelser som kan inträffa i spåren av en Trump-seger.
På onsdagens morgon stod det klart att Donald Trump segrat i presidentvalet. Hillary Clinton ringde och gratulerade och erkände sig besegrad och fick erkännanden för sina insatser av Trump, som i sitt segertal lovade att fördubbla tillväxten, förbättra och bygga ut landets infrastruktur samt handla fair med alla länder i världen.
Ökad osäkerhet
Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, säger:
– Det enda man med säkerhet vet är att osäkerheten ökar dramatiskt. Han pekar på risken för ett politiskt handlingsförlamat och försvagat USA under lång tid framöver, när han beskriver effekterna av en Trumpseger för Aftonbladet.
Som ett litet, exportberoende och alliansfritt land i norra Europas utkant är Sverige utsatt. Mer än flertalet länder är svenskarna beroende av utvecklingen i världens största demokrati.
USA är Sveriges tredje största exportmarknad och tolfte största importland, vilket innebär att den amerikanska ekonomin får direkta konsekvenser även på svensk arbetsmarknad. Och hur USA agerar på handelspolitikens område påverkar Europa och Sverige i högsta grad.
Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms handelskammare, är oroad för stora konsekvenser för många svenska företag och regioner. Risken är att frihandeln har sett sina bästa dagar, uppgav han till TT/Ekot.
I Jönköping pågick samtidigt med USA-valet underleverantörsmässan, där företagare möttes och utbytte erfarenheter. ”Vi är nog rätt oroliga i Sverige och hela Europa, tror jag” förklarade i Sveriges Radio Ekot Mikael Ekedahl från Nässjöföretaget Internordic. Han fick medhåll av kollegan Torbjörn Jonestad: ”Jag tror det här kommer påverka hela det globala systemet”, sa han till P4 Jönköping.