Unga politiker hoppar av mest
Avhopp från kommunfullmäktige sker i störst utsträckning bland unga. En ny studie från SCB visar att skälen till avhoppen ofta har att göra med att det är svårt att kombinera uppdraget med arbets- och familjelivet.
Under de två senaste mandatperioderna har ungefär var sjätte invald i kommunfullmäktige hoppat av innan periodens slut. Avhoppen är mest vanliga bland grupper som redan är sämre representerade bland de folkvalda. Unga, framförallt unga kvinnor, hoppar av sina uppdrag i störst utsträckning under mandatperioden. I slutet av mandatperioden var fullmäktigeförsamlingarna mindre representativa än vad de var direkt efter valen. Regeringsuppdrag – Kommunpolitikens absoluta topposter får inte bli en bastion för medelålders män. Partierna har ett särskilt ansvar att vända den här utvecklingen. Samhällets mångfald måste synas tydligare på valsedlarna, kommenterade demokratiminister Birgitta Ohlsson. Privata skäl |
SCB-kartläggningen i korthet: Under de två senaste mandatperioderna var det 16-17 procent av ledamöterna i kommunfullmäktige som valde att lämna sina uppdrag i förtid. Det är i större utsträckning unga och kvinnor som lämnar sina uppdrag i fullmäktige under mandatperioden. En analys av omsättningen bland unga förtroendevalda visar att 60 procent av dem med ett uppdrag efter 2006 års kommunfullmäktigeval inte längre har ett uppdrag efter valen 2010. Avhoppen sker oftast inte av politiska skäl, utan privata skäl, så som flytt, arbets- och familjeförhållande. Kvinnor, unga (18-29 år) och utrikes födda är underrepresenterade bland dem som nomineras i kommunfullmäktigeval. Även utrikes födda och unga, 18-29 år, är underrepresenterade bland nominerade i kommunfullmäktigeval. Analyserna visar därtill att ju tyngre poster desto mer underrepresenterade är kvinnor, unga och utrikes födda. Av dem som valdes in i kommunfullmäktige 2010 var 43 procent kvinnor, vilket är en liten ökning av andelen kvinnor sedan valen 2006. Källa: Justitiedepartementet |
– Familje- och yrkesliv ska absolut kunna kombineras med förtroendeuppdrag. Vi har alla ett ansvar att minska antalet tidskrävande och onödiga möten, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson.
Det är även så att antalet fullmäktigeledamöter är färre vid slutet av mandatperioden än i början. Det beror på att det inte har funnits tillräckligt många personer som kan ersätta de ledamöter som har hoppat av sina uppdrag.
Trots det är många positiva
Samtidigt visar undersökningen att det finns en positiv inställning till uppdraget som förtroendevald. Det gäller oavsett om man har kvar sitt uppdrag i fullmäktige eller inte. Av dem som hoppat av sitt uppdrag från och med kommunfullmäktigevalen 2010 fram till augusti 2012 är det dessutom 39 procent som kan tänka sig att kandidera igen i framtiden. Många är fortfarande kvar som medlemmar i partiet.
Kvinnor, unga och utrikes födda är underrepresenterade
Kvinnor är underrepresenterade bland folkvalda. Av dem som valdes in i kommunfullmäktige 2010 var 43 procent kvinnor. Även utrikes födda och unga är underrepresenterade bland folkvalda. Bland nya i politiken är dock könsfördelningen betydligt jämnare och utrikes födda är representerade i större utsträckning.
Förtroendeuppdragen är skevt fördelade. Ju tyngre post desto sämre är kvinnorepresentationen. Detsamma gäller unga och utrikes födda.
Källa: Statistiska centralbyrån, Justitiedepartementet