Vålådalen – en del av svensk idrottshistoria
När vintern kommer är det idealiskt att ordna konferensen i fjällvärlden. Här finns aktiviteter som passar alla, alltifrån fart och skratt till det lite mer stillsamma och reflekterande. Utomhusvistelsen piggar upp och ger friska tag och nya idéer.
Ett djupt andetag av den friska fjälluften fungerar lite som sockerdricka i kroppen. Det pirrar till i blodet, man sträcker automatiskt på sig medan energin strömmar ut i lederna. Nu är man redo för en styrkeprövning i världsklass. Just den effekten ger vistelsen i Vålådalen och det kanske är just därför stora delar av den svenska idrottseliten har förlagt sin träning i den gröna dalen mellan jämtlandsfjällen.
På Vålådalens fjällstation har svenska elitidrottare tränat sedan starten 1930-talet. Fjällterrängen lockar med otaliga möjligheter till aktiviteter och varierande träning. På 40-talet låg storheter som Gunder Hägg i träning här, idag är chansen stor att du träffar på Mattias Fredriksson, Oskar Svärd och Jenny Hansson i skidspåren. Sommartid klyver Markus Oskarssons paddeltag Nulltjärns spegelblanka yta, Lena Gavelin lägger mil efter mil bakom sig i skogarna och i sporthallen drillas boxningslandslaget till nya framgångar precis som Ingemar Johansson och Floyd Patterson på 50- och 60-talen.
− Vi har årligen återkommande sportevenemang i form av tävlingar. Till exempel Vålådalsloppet som är avslutning på längdsäsongen och lockar många kända namn. Ett annat är Vertex Fjällmarathon som räknas som världens hårdaste, och ett av de vackraste maratonloppen, då det är draget på stigarna över fjällen. Ett besök på anläggningens museum ger en rejäl bit svensk idrottshistoria.
För stora och små
Vålådalen har 220 sängplatser för alla behov, alltifrån moderna, fullt utrustade hotellrum till timmerstuga med torvtak, spröjsade fönster och öppen spis.
− Från starten var det mycket idrottsgrupper som besökte Vålådalen men idag tar vi emot en stor blandning av konferensgrupper, berättar marknadschefen Bengt Bengtsson.
Invid idrottshallen ligger det så kallade ”Tipshuset” med fullt utrustade konferensrum.
− På övervåningen i Tipshuset ligger vår vackraste konferenssal. Risken finns att föredragshållaren får konkurrera med utsikten, och för att skapa ytterligare stämning tänder vi gärna i den öppna spisen.
Fjällstationen erbjuder möteslokaler för både små och stora konferenssällskap. Fyra konferenssalar, en hörsal och så sporthallen som rymmer upp till 500 personer.
− I idrottshallen har vi möjlighet att bygga om och ordna program för flera hundra deltagare. I höstas hade vi ett arrangemang för Härnösands stift och då byggde vi om sporthallen till en kyrka.
Som avslut på en aktiv dag är det många gäster som väljer att koppla av i bastun med de tillhörande utomhusbadtunnorna, med fjällutsikt, före middagen.
Restaurang med utsikt
Bengt Bengtsson är en trevlig och avslappnad norrlänning som svarar tillmötesgående på våra frågor. Vi slår oss ner i restaurangen och häpnas av utsikten över Lunndörrsfjällen.
− Vi befinner oss i smakriket Jämtland och vi månar om vår lokalproducerade mat, med lokala råvaror och smaker.
Vi tar en titt i menyn och hittar rätter med fjällröding, älg och ren.
− Att maten är uppskattad är faktiskt den tydligaste återkoppling vi får från våra gäster.
Vålådalen har öppet för konferenser året om.
− Vår vintersäsong går från december till slutet av april och sommarsäsongen börjar vid midsommar och sträcker sig till slutet av september. Det gör att vårsäsongen är ganska kort och det kan vara blött i samband med snösmältningsperioden. Då bokar vi mer inomhusaktiviteter, säger Bengt Bengtsson.
Aktiviteter
De mest populära vinteraktiviteterna i Vålådalen är skidåkning, att vandra med snöskor eller köra hundspann. På sommaren finns vandringsleder som passar för dagsturer i olika svårighetsgrad. De mest kända dagsturerna går till Ottfjällets toppar, Pyramiderna och Blanktjärnarna som har ett kristallklart och smaragdgrönt vatten.
− En enkel sak som en lunchpromenad i den friska fjälluften ger tid för eftertanke och kan göra underverk för eftermiddagens arbetsinsatser.
När arbetsdagen är slut finns det många typer av aktiviteter att belöna sig med. Alltifrån hisnande forsränning, smakrik ostprovning till bastubad med tillhörande badtunna. Sporthallen ger möjlighet till alla sorters bollspel och andra aktiviteter.
Till Vålådalen tar man sig antingen med en kombination av tåg och taxi eller med bil. Det går också buss.
Vålådalen-Sylarna är ett storslaget och varierat område med skogrika orörda dalgångar och vidsträckta fjällhedar Sylarna och Helags är fjällmassiv med alpin karaktär. I Gröndalen finns ett av fjällvärldens vackraste isälvskomplex.
− Vålådalen är en naturlig utgångspunkt för många av de klassiska fjällturerna i Jämtland och området kallas stundtals för svensk fjällvandrings vagga.