Varnar för kontantlöst Sverige
I Sverige, till skillnad från i övriga Europa, införs nu det kontantlösa samhället på bred front, varnar Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.
De enda lysande undantagen är livsmedelshandeln, apoteken och bensinstationerna, men i övrigt det är nästan omöjligt att betala med kontanter i vanliga butiker, restauranger och på serviceställen. Kort, swish och olika appar har tagit över, konstaterar Björn Eriksson.
Björn Eriksson.
Han slår också fast att baksidorna av denna utveckling blivit tydliga på senare tid: ”Kriget i Ukraina var kanske den starkaste väckarklockan. Vilken beredskap har vi om de digitala systemen slås ut? Utan kontanter kan vi inte ens handla mat om olyckan är framme”, skriver Björn Eriksson på debattplats i GP 2023-09-19.
Europa inser faran
Han pekar på att över hela Europa har politikerna insett faran med att kontanterna försvinner. Danmark och Norge har infört lagar på att handeln ska acceptera kontanter. I Storbritannien, Holland, Österrike och Spanien har man infört regler för att kontanterna ska fungera som betalmedel, exemplifierar Eriksson.
Han påpekar även att EU-kommissionen nyligen presenterat ett lagförslag att handeln i hela Euro-området ska ta emot kontanter. ”Men i Sverige har utfasningen av kontanter snarast hejats på. Butiker kan bara sätta upp en lapp vid kassan att de inte tar kontanter. Enkelt och smidigt, ’ingått avtal’ kallas det av jurister. Att det samtidigt innebär att människor diskrimineras anses mindre viktigt”, skriver Kontantupprorets ordförande.
Kan kartlägga våra liv
Han tar också upp hoten mot integriteten som en fara med ett kontantlöst samhälle. När varje köp registreras blir det lätt för utomstående att kartlägga våra liv, menar Björn Eriksson. ”Då är steget inte långt till sociala kreditsystem, alltså att företag eller myndigheter belönar eller straffar dig beroende på vad du gör. En minst sagt obehaglig utveckling som redan är verklighet i Kina.”
Björn Eriksson anser att ”den svenska enkelspårigheten” för det digitala måste få ett slut. Vi kan gärna ta fram nya smarta betalsätt, men absolut inte avveckla ”det analoga system som vi har och som vi vet fungerar i alla lägen”.
EU räddningsplanka?
Till sist slår Björn Eriksson fast att frågan om kontanterna tack vare EU hamnat högt på politikernas bord. ”I andra sammanhang vill vi ogärna avvika från EU:s linje. Låt oss hoppas att detta blir räddningsplankan för kontanterna även i Sverige”, avslutar Kontantupprorets ordförande.
Läs hela debattinlägget här.