Vatten och vind balanserar elsystemet
Batterilager och vindkraft bidrar i allt högre utsträckning till att balansera elsystemet. Svenska kraftnät går mot ett rekordår när det gäller antal förkvalificeringar för att bidra med så kallade stödtjänster.
Det meddelar Svenska kraftnät vars uppdrag är att balansera elsystemet. Det måste hela tiden råda balans mellan hur mycket el som konsumeras och hur mycket el som produceras. Blir det stora obalanser kan det hota elförsörjningen. Svenska kraftnät kan i värsta fall tvingas koppla bort elproducenter eller elanvändare, för att förhindra en nätkollaps.
Eller som Energimyndigheten uttrycket det: ”Energisystemet är alltid i balans. Det betyder att den tillförda energin alltid är lika stor som den använda energin, inklusive förluster.”
Balansering innebär enkelt förklarat att säkerställa att det varje sekund tillförs lika mycket el till kraftsystemet som det förbrukas. Balans mellan produktion och förbrukning av el är en förutsättning för att kraftsystemet ska fungera och leverera el. Störningar i balansen riskerar även att skada eller helt slå ut teknisk utrustning.
Enligt Energiföretagen är det inte tillräckligt för elsystemet att det finns kraftverk eller importerad el med tillräcklig effekt för stunden. Det måste också finnas bränsle (vatten, vind, uran, biobränslen etcetera) som räcker för att täcka det energibehov som elsystemet har över tiden. Elanvändningen i Sverige ligger normalt mellan 135 och 145 TWh per år, men väntas öka framöver på grund av en ökad elektrifiering i samhället.
För att upprätthålla balansen köper Svenska kraftnät dagligen stödtjänster från elmarknadens aktörer. Stödtjänsterna används för att parera uppkomna obalanser dels utifrån prognosfel, störningar men också utifrån att produktion och förbrukning på elmarknaden matchas för en hel timme, men i verkligheten varierar elleverans och elanvändning sekund för sekund.
Vattenkraft störst
Vattenkraft bidrar med störst volymer men batterilager och vindkraft växer. Historiskt har vattenkraften bidragit med en mycket stor andel av volymen stödtjänster. Nu ökar energilager (batterier) och vindkraft i snabb takt – på vissa av marknaderna. Att intresset är stort från elmarknadens aktörer för att bidra med stödtjänster visas av utvecklingen för antalet förkvalificeringar av resurser som kan bidra med stödtjänster. Sannolikt kommer 2024 passera 2023 som är det nuvarande rekordåret för antalet genomförda förkvalificeringar, menar Svenska kraftnät.