”Apartheid-samhälle”

– Det är i praktiken ett apartheidsamhälle, dundrade den tidigare SVT-reportern Janne Josefsson,  i en paneldebatt dag ett på Trygg & Säker i Malmö och menade att varningarna över en skenande utveckling med gängkriminalitet och parallellsamhällen har funnits i 20-25 år. Linda Staaf, chef för underrättelseenheten NOA hävdade att samhället har lämnat problemområdena därhän.

Janne Josefsson berättade om hur han som journalist för 20-25 år sedan följde polisens arbete. Dessa sa då ”vi ska återta territorium”.
– Men man har ju inte återtagit territorier! Politikerna har blundat och varit döva trots varningssignaler hela tiden. Utvecklingen har eskalerat, konstaterade den tidigare ”grävande journalisten”.

Han besöker en trappuppgång i Rosengård kontinuerligt för pejla läget och noterar att det blir värre för varje gång. Likadan i hans eget gamla område Biskopsgården i Göteborg. När han frågar en lärare på en skola hur många av drygt 500 elever som har svenska språket som modersmål så handlar det om en handfull.

Allvarsmättat
Det blev en allvarsmättad tisdagsförmiddag med två panelsamtal efter varandra. Första rubriken var 34-punktsprogrammet – är det tillräckligt och syftade på regeringens förslag på åtgärder mot gängkriminaliteten.

Där hade Sven-Erik Alhem, samhällsdebattör och tidigare överåklagare, sagt att vi medborgare faktiskt får acceptera viss kränkning av integriteten för att komma åt de grova brottslingarna. Dessa har hittills legat steget före, men om vi vänder på kuttingen och finner oss i en del integritetskränkning så kan vi komma ikapp, menade Sven-Erik Alhem.

Rucka inte på integriteten
Malmö stads Mats Glans, utvecklingsledare Prevention, tycker inte att man ska rucka på integriteten och rättssäkerheten. Det är grundläggande principer som vuxit fram i samhället under lång tid. Tumma aldrig på rättssäkerheten, är hans tips. Han är inte heller för livstidsstraff för till exempel övergrepp i rättssak. Fängelserna är skolor i brott. Han pekar på nya tekniska lösningar som fotboja och andra kreativa grepp, som alternativ.

Mats Glans menar att mycket handlar om värderingar och normer. Problematiken handlar inte om invandringen som sådan utan att vi fallerar i att förmedla normer och värderingar till de nyanlända.

Långa handläggningstider
Övriga paneldeltagare höll bara delvis med Alhem. Malin Ekdal, säkerhetschef i kommunerna Helsingborg, Skurup och Vellinge påpekade att handläggningen för att söka tillstånd för kameraövervakning är på tok för lång.
– Det kan ta upp till ett år – och då har brottsligheten redan flyttat sig, sa hon.

Hoten inifrån – kontroversiell rubrik
I det andra panelsamtalet var rubriken Hoten inifrån – hur stoppar vi det våldsamma parallellsamhälle som nu växer fram? Det var en rubrik som en av deltagarna reagerade på. Leila Baksi, brottsförebyggande samordnare på polismyndigheten tyckte att rubriken var utpekande.

Moderatorn Lennart Ekdal försäkrade henne att man inte ska ta rubriker på alltför stort allvar, deras uppgifter är att provocera och väcka uppmärksamhet.

Leila Baksi:
– Vi pratar om hoten inifrån, det blir ytterligare en stigmatisering. Det jag kan hålla med om är de strukturella förutsättningarna. Polisen håller för första gången på att ta fram en brottsförebyggande strategi, det har inte funnits tidigare.

På frågan från moderatorn hur beroende är polisen av andra aktörer för att lyckas svarade hon att polisens fokus ska ligga på den situationella insatsen.
– Vi äger inte det förebyggande men ska delta i det.

Samhället drar sig undan
Linda Staaf, chef för underrättelseenheten NOA fyllde på:
– Vårt uppdrag är att ha en ständig bild av brottsligheten och dess aktörer. När samhället drar sig undan vissa delar av samhället så bäddar det för kriminella att ta makten eller få stort inflytande. Vi har särskilt utsatta områden där det finns inslag av parallella samhällen med parallella banker, boenden, m.m. Man måste titta mer på de bakomliggande orsakerna till varför detta har uppstått. Områdena har lämnats därhän, skog Linda Staaf fast.

Texten uppdateras.

2 thoughts on “”Apartheid-samhälle”

  1. Varför nämns inte i artikeln ett ord från den som pratade mest( Har precis sett Svt Forum idag 21/4,samma medverkande?) före detta justitieministern i Danmark.
    Han presenterade med slagkraft hur man har minskat gängkriminaliteten i Danmark.

    1. Håller med föregående kommentar och artikeln är tyvärr ett ytterligare bevis på att media uppenbarligen inte redovisar det som anses obekvämt. Dock är ju inte folk i allmänhet så korkade att de inte ser, hör och förstår. Strategin skapar istället mer misstro mot systemet (politiska och det mediala) och resulterar i minskad tilltro till politiker, institutioner etc vilket i sin tur öppnar upp för långt mycket värre totalitära krafter än sverigedemokrater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *