Vill att staten finansierar skolan

”Regeringarna i de nordiska länderna måste kliva fram, ta sitt ansvar och säkra en likvärdig och högkvalitativ utbildning för alla.” Det menar ett antal debattörer från Nordiska lärarorganisationers samråd.

Kommunerna klarar inte uppdraget själva då de inte har de resurser som krävs för att nå de ambitiösa nationella målen, hävdar debattörerna.

En av undertecknarna, Anna Olskog, förbundsordförande,
Sveriges Lärare. Arkivbild.

Undertecknarna av debattinlägget påpekar att de finansieringsmodellerna som tillämpas i de nordiska länderna generellt förlitar sig på kommuners skattebas och prioriteringar. Detta är dock otillräckligt, ojämlikt och oförutsägbart, anser de och skriver: ”Lokala budgetunderskott och kortsiktiga nedskärningar gör det omöjligt att uppfylla de högt ställda nationella målen för utbildningens kvalitet och kompensatoriska effekt.”

Kräver förändring

De berörda lärar- och skolledarorganisationerna kräver nu förändring, bland annat genom att respektive stat ökar sin andel av utbildningsfinansieringen. ”Staterna måste ta huvudansvaret för att skapa stabilitet och långsiktighet i skolfinansieringen”, hävdar de.

Dessutom kräver de att resursfördelningen ”måste bli kompensatorisk överallt”. Enligt debattörerna behöver det säkerställas ”att resurserna fördelas rättvist och utifrån behov, så att skolor med större utmaningar får de resurser de behöver för att lyckas.”

Debattinlägget var ursprungligen infört i Dagens Samhälle.