Miljövänliga förkläden i unik upphandling
Region Skåne blir först i Sverige med att använda miljövänliga och lokalproducerade engångsförkläden i sjukvården. Redan under våren börjar tillverkningen av en provserie som ska testas i sjukvården.
– En mycket intressant innovationsupphandling, säger Louise Strand, Inköpsdirektör i Region Skåne, till OFFENTLIGA AFFÄRER.
De fem miljoner förklädena består till största delen av sockerrör, stärkelse och kalk. Den stora miljösatsningen innebär också att nya arbetstillfällen skapas i Helsingborg.
Engångsförkläden i vården är en av våra största miljöbovar. Genom att växla över till förkläden med 91 procent förnybart material kan vi minska koldioxidutsläppen med drygt 250 ton per år. Det motsvarar ungefär 33 varv runt jorden med en medelstor bensindriven bil.
Ovanlig upphandling
Bakom förklädena ligger en omfattande innovationsupphandling där Region Skåne bjudit in näringslivet att offerera en produkt som ännu inte existerar. Upphandlingsarbetet har delfinansierats av Energimyndigheten.
– Flera företag har deltagit i innovationsupphandlingen. Vi har haft en coachande upphandlingsprocess. Vi har bjudit in till seminarium om nya material, anlitat en industridesigner för utformning, haft testpanel i vården och utvärderat klimatpåverkan. Gaia Biomaterials i Helsingborg vann upphandlingen och får nu 500 000 kronor som bidrag för klimatomställning, säger inköpsdirektören Louise Strand.
Korta fakta
- De klimatsmarta förklädena består till 91 procent av förnybart material.
- Förklädena tillverkas av sockerrör från Brasilien (60 procent), kalk från Örebro (40 procent) samt stärkelse från Kristianstad.
- Jämfört med de fossilbaserade förkläden som används idag innebär miljösatsningen en total minskning av koldioxidutsläppen med drygt 250 ton per år, dvs från 280 till 25 ton koldioxid. Det motsvarar 100 flygresor tur och retur till Thailand eller 33 varv runt jorden med en medelstor bensindriven bil.