”Oacceptabelt beteende mot nämndemän”

Politiker ska aldrig – oavsett nivå – lägga sig i enskilda fall. Vår demokrati är uppbyggd på att skilja på den lagstiftande, verkställande och dömande makten. Att ingen myndighet, inte heller riksdagen, ska göra det framgår av vår grundlag.

Det konstaterar Thomas Bodström, advokat och före detta socialdemokratisk justitieminister, samt Hanna Larsson Rampe, advokat.

Hanna Larsson Rampe. Foto: Advokatbyrån Thomas Bodström.

De menar att det som drabbat de båda nämndemännen efter den så kallade snippadomen måste få konsekvenser. I stället för att nämndemännen skulle tvingas lämna sin post borde den person som tog initiativet till mötet göra det.  De kräver också att Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, Ardalan Shekarabi, utbildad jurist, offentligt ska slå fast att det som drabbat nämndemännen är ett oacceptabelt beteende.

– Hur ska vi annars med trovärdighet kunna kritisera Orbán eller Erdogan, undrar de båda advokaterna. 

Tre saker bör uppmärksammas

I det aktuella fallet är det främst tre saker som bör uppmärksammas och som de hoppas slippa uppleva i framtiden.

För det första, politiker ska aldrig – oavsett vilken nivå man befinner sig på – lägga sig i enskilda fall. Demokratin bygger på att man särskiljer den lagstiftande, verkställande och dömande makten. 

För det andra anser advokaterna att det är positivt när enskilda debattörer med olika synvinklar engagerar sig i debatten. Däremot är det inte bra när det bildas kampanjer som till exempel ”Jagvetvadensnippaär” med tiotusentals människor som skriver under upprop riktade mot de som dömt i ett visst mål. 

– Detta sänker den intellektuella nivån på debatten och när den riktar sig mot enskilda domare är det mer uttryck för ren och skär mobbing, slår Bodström och Hanna Larsson Rampe fast.

För det tredje menar de att det är Socialdemokraterna i Göteborg som står för det största haveriet. Advokaterna skriver på debattplats i Svenska Dagbladet: Efter att den allmänna debatten pågått ett par dagar kallades de två nämndemännen till ett möte på initiativ av distriktsordföranden i Göteborg, Mattias Jonsson. Mötet resulterade i att de båda nämndemännen avgick. Detta kallade Jonsson för ”medlemsvård.” Ett sådant ordval för tankarna till helt andra länder och utgör ingenting annat än ett direkt maktmissbruk. Nämndemännen, som alltså är domare, fick i praktiken sparken. Inte på grund av att de har begått några formella fel utan enbart för att de dömt på ett sätt som partiet inte uppskattade. Formellt fel har däremot ledaren, genom sitt huvudlösa agerande, gjort.

Läs hela debattinlägget här.