Låt staten upphandla sjukhus

Låt staten gå in och upphandla driften av en handfull av de mest problemtyngda sjukhusen i Sverige. Det tycker Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor på Näringslivets tankesmedja Timbro.
Timbro släpper en ny rapport ”Den förskräckliga succén – Historien om akutsjukhuset S:t Göran”. Som enda akutsjukhus drivs S:t Göran i Stockholm av en privat vårdkoncern på uppdrag av landstinget. ”Resultatet är en succé. Samtidigt växer krisen inom vården och behovet av nya lösningar är skriande”, skriver Johan Ingerö på DN debatt (2017-03-13).
S:t Görans sjukhus i Stockholm sticker ut på två sätt, menar han. Dels är det ett sjukhus med utmärkt kvalitet, god ekonomi och nöjda medarbetare. Dels är det unikt i Sverige, genom att det sedan 1999 drivs av en privat vårdkoncern som arbetar på uppdrag av Stockholms landsting.
Sankt_Görans_sjukhus
S:t Görans vård är lika skattefinansierad som den
hos andra sjukhus.
Framgångsrikt ”skräckexempel”
Timbro valde att kalla rapporten ”Den förskräckliga succén” eftersom sjukhuset är så framgångsrikt, samtidigt som det används som skräckexempel på hur privata företag ”tar över” sjukvården.
– Oron för det senare är dock obefogad. S:t Görans vård är lika skattefinansierad som den hos andra sjukhus. Och de framgångar som nåtts där kan även nås på annat håll, och de måste nås om den svenska sjukvården ska kunna hålla god kvalitet även i framtiden, tycker Johan Ingerö.
Timbro anser det uppenbart att S:t Göran kommit längre än landstingssjukhusen i verksamhetsutveckling. Avtalet mellan landstinget och vårdkoncernen är ingående och mycket detaljerat, både i fråga om ekonomi och medicinsk kvalitet. Men S:t Göran har både skäl och möjlighet att pröva andra metoder än de gängse. Därför har sjukhuset blivit en succé, och i den mån politiker till vänster tycker att privat driven sjukvård är förskräckligt så är S:t Göran en förskräcklig succé, resonerar tankesmedjan.

Upprepa succén!
Hur ska succén kunna upprepas på annat håll, frågar sig Johan Ingerö och ger själv svaret. ”Det enklaste är förstås att göra vad som redan gjorts på S:t Göran. Men att genomföra så stora och invecklade upphandlingar är svårt, och landstingen saknar i regel sådan kompetens. Här kan därför staten spela en roll, och hjälpa till att upphandla driften av en handfull sjukhus som sedan kan studeras inom ramen för ett pilotprojekt. De sjukhus vi föreslår är alla djupt problemtyngda, och i behov av nya idéer.”
På Timbros lista finns följande sjukhus/landsting:
Östersunds sjukhus, Jämtland/Härjedalen, med ”landstings-Sveriges sämsta ekonomi”
Norra Älvsborgs Länssjukhus, Region Västra Götaland, som dras med omfattande överbeläggningar.
Mälarsjukhuset, Eskilstuna, Landstinget Sörmland ligger sämst till av landstingen i fråga om överbeläggningar.
Falu lasarett. Dalarnas landsting har sedan länge stora problem med sin ekonomi, och endast 33,7 procent av invånarna anser att väntetiderna är rimliga.
Läs hela artikeln via länken: http://www.dn.se/debatt/lat-de-krisande-sjukhusen-ta-efter-privata-st-goran/
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *