”Början på slutet för Putin”
– Det vi ser är början på slutet för Putins envälde – men det är upp till västvärlden att säkerställa detta utfall. Det hävdar Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.
En annan debattör, Haris Agic, menar att en kulturell bojkott av landet är moraliskt fel. Mer om det nedan. Inläggen om kriget mot Ukraina är många just nu. OFFENTLIGA AFFÄRER sammanfattar några av mest intressanta.
Hugo von Essen konstaterar att den ukrainska viljan att stå upp mot tyranni, och västvärldens enighet i att stå upp för den fria demokratiska världen, är två faktorer som den ryske despoten uppenbarligen hade underskattat grovt.
Plågsam historia
Han tror att anfallskriget i Ukraina blir en långdragen, plågsam och dyr historia för Vladimir Putin. Med stor sannolikhet blir den också långsiktigt ödesdiger för hans styre, skriver Hugo von Essen på debattplats i Dagens Industri (2022-03-01).
Även Anders Westholm, professor emeritus i statskunskap, tar upp kriget i Ukraina i en debattartikel (Expressen 2022-03-01). Han tror inte att invasion av Ukraina var Putins primära avsikt i det utrikespolitiska spel han bedrivit på senare år.
Ville skrämmas
I stället menar han att den truppsammandragning kring Ukrainas gränser som föregick invasionen främst var ett försök att skrämmas för att få Nato och/eller Ukraina att ge efter för de långtgående krav Putin redan ställt eller avsåg att ställa.
Han nämner det tevesända mötet i Rysslands säkerhetsråd som kunde beskådas den 21 februari.
– Mötets främsta avsikt var att tvinga de främsta makthavarna runt Putin att offentligen ta medansvar för hans rättsvidriga handlande. Men mötet bekräftade samtidigt bilden av en Putin som inte litar ens på sina närmaste och heller inte tål att bli motsagd av någon av dem, förklarar Westholm. Han skriver:
” ’Govorite prjamo!’ (tala klarspråk) tillrättavisade Putin gång på gång med ett hånflin dem som tvekade eller stakade sig, däribland främst Narysjkin, chef för den externa underrättelsetjänsten (SVR), men även premiärminister Misjustin och utrikesminister Lavrov. Att Putin gör allvarliga felbedömningar när han som nu uppenbarligen omger sig med en grupp ja-sägare som vare sig vågar eller tillåts säga emot honom är knappast ägnat att förvåna.”
– Putin har i viktiga avseenden misslyckats, menar Anders Westholm. Men hans misslyckande kan dessvärre tänkas ge upphov till desperata åtgärder till stor skada inte bara för honom själv och Ryssland utan också andra.
Kulturbojkott moraliskt fel
Debattören Haris Agic tar i DN (2022-03-02) upp kulturbojkotten av Ryssland som han menar slår fel.
– Ryssland portas från Eurovision, artister avbokas eller ställer in konserter och ryska arrangemang stoppas i utlandet. Men en kulturell bojkott av landet är moraliskt fel. Till skillnad från ekonomiska sanktioner slår en kulturblockad inte mot regimen, utan allra mest mot de som inte stöttar kriget mot Ukraina, framhåller han.