Butiksstölder alltför vanligt brott
Butiksstölder är ett mycket vanligt brott, som de flesta butiksägare drabbas av. Varje timme som de svenska matbutikerna är öppna bär tjuvar ut varor motsvarande arton fullastade kundvagnar.
Dessa stölder skadar butiker och konsumenter ekonomiskt och skapar otrivsel och otrygghet bland butikspersonal och kunder. Butiksstöldernas rättsliga efterspel medför stora samhälleliga kostnader. Därför är det viktigt att försöka minska antalet stölder, framhåller Brottsförebyggande rådet som pekar på att antalet stölder ökar, trots butikernas allt större investeringar i säkerhetshöjande åtgärder, som väktare och larmsystem.
Enligt uppgifter från Svensk handel har värdet på stölderna dubblerats på tio år, från 4,2 miljarder kronor år 2010 till 8,5 miljarder kronor år 2021.
AI kan avslöja tjuvarna
Men samtidigt görs en hel del för att förebygga stölder i butik. Två studenter, Adib Ahrari och Ali Jumaa, har startat företaget Datana tillsammans med fem studiekamrater från Uppsala universitet och KTH. De vill minska stölderna i dagligvaruhandeln genom smart teknik som hjälper butikspersonal att jobba förebyggande.
Företagets AI-lösning läser av beteenden och ”tränas” på filmer som fångat stöldbrott på bild. Den bedömer rörelsemönster och beteenden som kan indikera förberedelse för snatteri och stöld. Till exempel hur länge någon uppehåller sig på eller cirkulerar kring en och samma plats i butiken, eller hur många gånger någon riktar blicken mot uppsatta kameror. En annan faktor den tar hänsyn till är tid på dygnet.
Opinion för åtgärder
Nyligen framförde handlare och företrädare för Livsmedelshandlarna krav på ökade satsningar för att sätta stopp för brott i butik som ett konkret steg för att stoppa rekryteringen av barn och ungdomar till gängkriminaliteten. Gängkriminaliteten börjar med stöld i butik, hävdar de och skriver: Under den mediala radarn så sker dagligen brott i våra livsmedelsbutiker över hela landet. Det är stölder av varor, kränkningar och hot mot personalen. Det spelar ingen roll om det är i en större stad eller på landsbygden. Livsmedelshandlare över hela landet vittnar om ett utbrett problem.
18 kundvagnar i timmen
I en debattartikel den 29 augusti 2022 i Dagens Industri framhåller debattörerna att varje timme som de svenska matbutikerna är öppna bär tjuvar ut varor motsvarande arton fullastade kundvagnar. De fyra är Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna, Mårten Tenne (ordförande Livsmedelshandlarna) Ica Maxi Nyköping, Samir Cherif (v ordförande Livsmedelshandlarna) Hemköp Linnégatan Göteborg, samt Monica Bloom, Ica Supermarket Södra Station.
De skriver:
Butikerna är öppna fjorton timmar om dagen, året runt och en kundvagn innehåller varor värda 1100 kronor. Det blir hissnande fem miljoner fyrahundratusen kundvagnar per år till ett värde på 6 miljarder kronor. Till det kommer hot, trakasserier, motvärnsrån och antisocialt beteende. Det är inte svårt att förstå varför frågan om brott i butik är högt upp på agendan svenska matbutikerna.
”Prioritera brott i butik”
Handlarna kräver nu att polisen prioriterar upp alla ärenden rörande brott i butik och ser till att relevanta åtgärder sätts in. Att politiken lokalt och på riksnivå oberoende av politisk sammansättning säkerställer att resurser och rutiner finns tillgängliga för att polis, socialtjänst och skola kan genomföra sitt arbete.