Årets kortaste dag – så överlever du mörkret
Vintersolståndet markerar årets mörkaste natt – och årets kortaste dag. Men det är också ögonblicket då det äntligen börjar bli ljusare igen. I år, 2022, infaller vintersolståndet den 21 december klockan 22.48 och är således att betrakta som ”årets mörkaste och kortaste dag”.
Efter det har vi ljusare tider att se fram emot då dagsljustiden ökar mer och mer.
Det är viktigt att se till att exponeras för så mycket dagsljus som möjligt under årets mörkare tider. Dagsljuset har nämligen en bevisad hälsoeffekt och gör oss piggare och mer alerta. Men hur tar vi vara på det på bästa sätt?
Vi ställer oss alltid samma fråga under vintermörkret: när blir det ljusare igen? Mörkret kan påverka många. Gemensamt är att svenskarna under vintern ofta upplever ökad trötthet, nedstämdhet och försämrad sömn. Lyckligtvis finns det vissa saker du kan göra för att hjälpa energinivåerna på traven fram tills vintersolståndet. VELUX ger sina bästa tips för att ta vara på dagsljuset i mörkare tider, och hur vi kan förgylla den mörkare årstiden.
Tips 1: Flytta din arbetsplats till en plats med ljusinsläpp
Det är inte alla som har möjligheten att ta sig ut på en promenad under dagen och tanka på med dagsljus, men det finns faktiskt små saker du kan göra för att öka dagsljusintaget. Oavsett om du arbetar hemma eller på kontor, se till att du sitter nära ett fönster. Att ha tillgång till dagsljus på arbetsplatsen är ett krav från Arbetsmiljöverket, som rekommenderar dagsljustillgång från fönster minst fyra timmar per dag för de som arbetar heltid.
Att sitta vid ett fönster en till två timmar en solig dag kan ge samma effekt som 30 minuter utomhus. Befinner man sig nära ett fönster under längre tid ger oss även en möjlighet att se ut, och en uppfattning av tid och rymd som vi behöver för att må bra.
Tips 2: Tillbringa tid utomhus
Att ta sig ut i skog och natur har många hälsofördelar i mörkare tider. Inte bara får vi ta del av dagsljuset som piggar upp oss, vi får också fysisk aktivitet som gör oss mer alerta. Bara upplevelsen av att se natur kan ha en nedstressande effekt på oss.
Tips 3: Fira de ljusare tidernas ankomst
Många människor påverkas mycket av bristen på dagsljus under årets mörkare tider, så varför inte fira att vi sakta men säkert får fler och fler ljusa timmar? Bjud in nära och kära på en enkel festmåltid och tänd ljus för att påminnas om att ljusare tider nalkas, eller ta med festmåltiden ut i naturen och lapa dagsljus tillsammans.
Varför dagsljus är viktigt
Att exponeras för dagsljus skickar starka signaler till hjärnan, signaler starkare än vad elektriskt ljus kan uppnå. Det har evolutionärt format oss människor och hur vi förhåller oss till vår omgivning. I dagens samhälle lever många med mycket stress och här spelar dagsljus en signifikant roll när det kommer till den psykiska hälsan. Ljus påverkar humörreglerande centrum i hjärnan, och under årets mörkare månader kan bristen på dagsljus leda till en minskning av serotonin. Tillgång till dagsljus hjälper till att reglera vår dygnsrytm, vilket leder till att vi vaknar enklare, sover bättre och får en bra återhämtning. Det gör oss mindre trötta och dagsljus kan även mildra depressiva besvär.
Huvuddelen av innehållet i denna artikel har tillsänts OFFENTLIGA AFFÄRER av Velux. Texten har granskats före publicering.