Riksbanken: kontanter kan bli oanvändbara
Riksbanken vill påskynda processen med att stärka kontanternas ställning. Kontanter riskerar annars att bli oanvändbara som betalningsmedel. ”Genom att agera snabbt kan vi bromsa den utvecklingen”, menar Riksbanken.
Riksbanken välkomnar att en utredning tillsatts som ska lägga fram skarpa förslag senast den 31 december 2024. Mer om detta nedan.
Nyligen slog Björn Eriksson, Kontantupproret, larm om att turister inte kan betala med kontanter på många näringsställen i Sverige (Hallandsposten 8/7 2024). Han påpekar att utländska turister har blivit en allt vanligare syn på gator, restauranger och besöksmål. Förra året noterades 16,5 miljoner utländska gästnätter i Sverige. En positiv sak som främjar landet på olika sätt. Men Björn Eriksson är bekymrad över den svenska inställningen till kontanter.
Björn Eriksson, ordförande, Kontantupproret. (Arkivbild).
Turister använder cash
Han framhåller: ”Många utländska turister vill gärna betala kontant under sin semesterresa. Skälen till det kan variera. För en del är det väldigt dyrt att använda kort. Deras bank lägger på en extra avgift, ibland ganska många procent, vid kortköp utomlands. För andra kan det vara en fråga om trygghet, de vågar inte förlita sig på digitala system i ett främmande land. Sedan finns det ytterligare en grupp turister, ofta från bortre Asien, vars kort inte fungerar här eftersom de inte är kopplade till någon av de stora kortgiganterna Visa och Mastercard.”
Oavsett skäl menar Björn Eriksson att det blir det en märklig krock när de kommer till Sverige och möts av beskedet att butiken, restaurangen eller museet inte tar emot kontanter. ”Besvikelsen blir stor och det skapar irritation. Historierna är många om utländska turister som fyllt plånboken med svenska kronor, men som sedan växlar tillbaka lika mycket pengar. Signalen från Sverige blir tyvärr att de inte är välkomna här”, summerar Björn Eriksson.
Förutom att det kan uppfattas som ogästvänligt att vägra ta emot deras pengar blir det en stor ekonomisk förlust för oss som land, tillägger han. ”Låt oss i stället välkomna turisterna och ge dem möjlighet att betala på det sätt som de önskar”, uppmanar Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.
Kontantfria kommuner
Tidigare har Björn Eriksson på debattplats (Dagens Samhälle 5/2 2020) påpekat att även offentliga aktörer vägrar ta emot kontanter, vilket han menar är olagligt. Det kan handla om simhallar, bibliotek eller andra tjänster där medborgaren betalar en avgift. ”Vad dessa kommuner glömmer är att när de vägrar att ta emot kontanter så stänger de ute många invånare som av olika skäl inte kan använda digitala betalningsmedel. Dessutom strider det mot lagen. Offentlig verksamhet, vilket kommunen är, har en skyldighet att ta emot kontanter eftersom det är ett legalt betalmedel. Detta slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i ett avgörande 2015 när dåvarande Landstinget Kronoberg ville stoppa kontant betalning av vårdavgifter. Landstinget fick därefter backa från sitt beslut”.
Omöjligt backa bandet?
Kanske har utvecklingen redan gått så långt att det är svårt eller omöjligt att backa bandet.
Tankesmedjan Timbro varnade för utvecklingen mot ett kontantfritt samhälle för något år sedan (23/3 2023). Under rubriken ”Nu vill inte ens staten ha dina kontanter” skriver Maria Eriksson: ”Om inte kontanterna efterfrågas i dag är det inte säkert att de finns där i morgon”.
Frilansskribenten har pratat med flera experter på området och en bedömning är att det är kunderna själva som drivit fram utvecklingen genom att i allt fler fall betala elektroniskt eller med kort. Bengt Nilervall, Svensk Handel, och ledamot i Betalningsutredningen, menar att det nu är svårt att backa bandet och säga att alla måste ta emot kontanter. Därför uttrycker Svensk Handel skepsis till ett tvång för handlarna att ta emot kontanter, ”med tanke på vad det kostar och de risker det innebär”.
Riksbanken vill lagstifta
Men Riksbanken är av annan uppfattning: ”Kontanter behövs dels för att alla ska kunna betala, dels för att det ska finnas ytterligare ett betalsätt att använda i händelse av kris eller krig. Riksbanken anser därför att det ska finnas en generell skyldighet för handlare att ta emot kontanter vid köp av livsnödvändiga varor och tjänster som exempelvis livsmedel, läkemedel och drivmedel.”
”Påskynda processen”
Riksbanken anser dessutom att det är bråttom. ”För att kunna ställa krav på handlare att acceptera kontanter för den här typen av varor behövs ny lagstiftning omgående. Riksbanken har i ett remissvar om Betalningsutredningen lämnat förslag på lagtext till regeringen, vilket förhoppningsvis kan påskynda den politiska processen att stärka kontanternas ställning. Riksbanken är därför positiv till att regeringen tillsatte en utredning om möjligheten att betala livsnödvändiga varor kontant. Utredningen började i februari och kommer redovisas senast den 31 december i år.” (2024, red:s anm.)
Bilden på förstasidan och nedan (beskuren): Riksbanken.