”Stoppa effektiviseringar i välfärd”
– Vi har i decennier brottats med ett nyspråk där nedskärningar beskrivs som satsningar och där minskade resurser beskrivs som effektiviseringar. Det menar Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR, och Simon Vinge, chefsekonom, Akademikerförbundet SSR.
OFFENTLIGA AFFÄRER har varit i kontakt med chefsekonomen Simon Vinge som understryker att SSR framöver ska granska att varje svensk kommun följer den nya socialtjänstlagen.
Simon Vinge, chefsekonom. Arkivbild.
Bakgrunden är ett debattinlägg som undertecknats av båda med rubriken ”Stoppa effektiviseringarna i välfärden”. De skriver: ”Först hyvlas en rejäl slant från välfärden i effektiviseringar och sedan görs riktade satsningar som ofta innebär mer arbete än vad det faktiskt skjuts till pengar för.”
Effektiviseringar gjorda
Fackförbundets främsta företrädare anser att välfärdens medarbetare måste ges bättre förutsättningar. ”Nästan alla effektiviseringar är gjorda”, framhåller de och pekar på att medlemmarna i Akademikerförbundet SSR och andra fackförbund i välfärden ”de senaste åren behövt springa allt fortare och slutat räkna med att gå hem i tid.” Så ser vardagen ut hos stora medlemsgrupper, inte minst inom socialtjänsten, slår de fast.
Slutligen instämmer SSR med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i att ”regeringen måste öka statsbidragen och sluta med kortsiktiga riktade satsningar”.
Men det är inte hela problemet, påpekar de och framställer tre krav som de riktar till landets kommunpolitiker:
1. Stoppa effektiviseringarna/nedskärningarna i välfärden. Ska effektiviseringar genomföras måste man även precisera vad som inte längre ska göras. Att allt ska göras fortare år efter år håller inte.
2. Ge besked om hur kommunen ska finansiera de satsningar som en ny socialtjänstlag kräver. Vi kommer att syna varenda kommun.
3. Förbättra arbetsmiljön så att fler orkar arbeta kvar och fler söker sig till kommunsektorn.
Här följer OA:s frågor samt svaren från Simon Vinge vilka förmedlades via e-post:
Ni skriver: ”Stoppa effektiviseringarna/nedskärningarna i välfärden. Ska effektiviseringar genomföras måste man även precisera vad som inte längre ska göras.”
Är effektiviseringar och nedskärningar verkligen samma sak? Hur tänker ni här?
– I kommunernas budgetspråk verkar effektiviseringar och nedskärningar vara just samma sak. Kommunen minskar budgeten med någon eller några procent och sedan är det upp till förvaltningen att ”effektivisera” verksamheten för att minska kostnaderna. Det som kallas ”effektivitet” blir i stället motsatsen: högre arbetsbelastning och färre kollegor. Vi har sett det i nästan alla kommuner och regioner i hela Sverige, och vi menar därför att politiker måste ta ansvar för vad det är som inte ska göras när de inte räknar upp budgeten med kostnadsökningen.
Ni instämmer med SKR i att regeringen måste öka statsbidragen ”och sluta med kortsiktiga riktade satsningar”. Ni syftar alltså på de generella statsbidragen?
– Vi har välkomnat oppositionens förslag om indexerade statsbidrag så att vi slipper det här duttandet med ”välfärdsmiljarder” som ofta inte ens täcker inflationen. Vi ser att pengarna kan gå till generella satsningar men också riktas till att öka exempelvis bemanningen. Det vore olyckligt att upprepa misslyckandet med pandemistödet där miljarder gick till kommuner som sänkte inkomstskatten samtidigt som det skars i verksamheten.
Ni vill ha besked om hur den nya socialtjänstlagen ska efterlevas och ”kommer att syna varje kommun”. Hur ska den granskningen gå till?
– Tillsammans med våra lokalt förtroendevalda påbörjar vi nu en kunskapsinhämtning för att se hur kommunerna förbereder sig för den nya lagen. Vårt mål är självklart att påverka lokalt redan i planeringsstadiet. När alla kommuners budgetar är antagna och verksamhetsplaner satta blir det lättare att se hur kommunerna kommer kunna leva upp till de nya kraven.
– Vi kommer då att dra i gång ett arbete för att jämföra kommuners arbete för att sätta press på de som inte lever upp till de nya kraven. I vilken omfattning detta kommer att behöva ske är för tidigt att säga.