Vill stärka civilsamhället enligt finsk modell

Sverige bör göra som Finland och ta fram en strategi för civilsamhällets organisationer. Det anser Charlotte Rydh, Giva Sverige, och Patrik Schröder, Fremia. 

Charlotte Rydh. Giva Sverige. Foto: Giva Sverige.

Ett första viktigt steg, menar de, är att behandla civilsamhället som något värdefullt och konkret samhällsnyttigt. I regeringsförklaringen nyligen lyfte Ulf Kristersson vikten av samarbete mellan staten och kapitalet. Men den tredje sektorn – civilsamhället, föreningslivet, idéburna aktörer – är också en avgörande del av Team Sweden, framhåller de.

Rydh och Schröder pekar på att en nyckel i Finlands strategi är att stöd till den ideella sektorn ses som en investering, inte som en kostnad. Man beräknar att satsningar på civilsamhället ger en sexfaldig avkastning.

”Sveriges regering bör ta fram liknande beräkningsmodeller som tydliggör civilsamhällets samhällsnytta”, anser de.

Rätt till skatteavdrag

Vidare framhåller de att den finländska strategin har som mål att stärka civilsamhällets möjlighet till finansiering och självständighet, till exempel genom att utvidga rätten till skatteavdrag för gåvor.

I den finländska strategin föreslås vidare en reform av statsunderstöden och en minskning av den administrativa bördan för att frigöra resurser till den faktiska verksamheten. Ett annat mål är att öka landets del av EU-finansieringen, betonar debattörerna.

De menar inte att Sverige kan kopiera Finland men behoven är liknande och därför riktar de en uppmaning till regeringen att bland annat ge Sveriges civilsamhällesorganisationer större möjligheter att säkra sin egen finansiering och stärka sin självständighet.

De vill att de offentliga systemen för statsbidrag och projektunderstöd ses över, ”med målet att minska byråkratin och underlätta för civilsamhällesorganisationer att fokusera på sin kärnverksamhet.”

Debattinlägget var ursprungligen infört i Altinget.

Om Giva Sverige
Drygt hälften av svenskarna skänker pengar till en organisation. Giva Sverige arbetar för ökat och tryggt givande för att säkra ett livskraftigt civilsamhälle i Sverige. Genom bättre förutsättningar för givande och samarbeten vill man bidra till människors möjlighet att engagera sig.

Om Fremia
Fremia är en ideell förening som har till ändamål att tillvarata och främja sina medlemmars gemensamma intressen som arbetsgivare i frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Inriktningen är kooperativa och värderingsstyrda företag, idéburen välfärd och civilsamhällets organisationer.