Mötesplatsens första dag en succé

Mötesplats Offentliga Affärers första dag den 25 september blev mycket uppskattad, konstaterar OA:s redaktion. ”En gemensam nationell struktur för kategoristyrning skulle vara fruktbart”, hävdade Anja Clausin, generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten, i konferensens allra första föredrag.

Platsen är Nacka Strand Möten & Event. När kaffekoppen intagits och moderatorn Frida Boisen inlett konferensen lämnades scenen över till Upphandlingsmyndighetens generaldirektör Anja Clausin, något som känns helt naturligt på en mötesplats med den offentliga affären i fokus.

Anja Clausin, generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten.

Det blev extra spännande eftersom Anja tillträdde tjänsten den 1 juni i år. ”Inköp borde alltid betraktas som en strategisk fråga och en möjliggörare”, menade generaldirektrören i sitt anförande. Hon lutade sig bland annat mot regeringens Nationella upphandlingsstrategi. En översikt visade att målen är relevanta men att genomförandet behöver stärkas. Styrning, samordning, digitalisering är nyckelord i detta. Hur ser hon då på utvecklingen inom offentlig upphandling? Fem områden pekar hon ut. Strategiskt inköpsarbete är nummero ett. Anja lyfte fram kategoristyrning som skapar systematik och bättre underlag för faktabaserade analyser. ”En gemensam nationell struktur för kategoristyrning skulle vara fruktbart”, hävdade Anja Clausin.

Avtalsuppföljning

Avtalsuppföljning är ett annat område som hon värnar och anser att inköpande organisationer bör lägga resutser på. Detta för att säkra att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt. Regionerna är bästa på att avsätta resurser till avtalsuppföljning.

Arbetslivskriminalitet och välfärdsbrottslighet var ett annat område som Anja Clausin lyfte fram. Fler offentliga stärker nu uppföljningen och seriositetsgranskningen. Myndigheten kommer att lansera ett webbstöd i december med detta syfte.

Innovation och digitalisering står också i fokus, menar generaldirektören. Om vi upphandlar på ett innovativt sätt så kan det skapa mervärde och utveckling, menar Anja Clausin. Politiken lyfter fram området och Upphandlingsmyndigheten stödjer. AI innebär stora möjligheter för inköpen och myndigheten tittar på hur man kan använda AI i högre utsträckning. Sverige ligger på nionde plats i EU:s lista på i vilken omfattning länderna nyttjar innovationsupphandling.

Anja Clausin kom också in på hur NATO-medlemskapet påverkat offentlig upphandling. Det viktiga nu är att komma igång, att göra någonting och sedan bygga på. Medlemskapet ställer krav på vissa standarder och förmågor. Arbete finns kvar att göra på området och regionerna har kommit längst, visar självskattningar av offentliga aktörer. Leveransförmåga är ett viktigt område av beredskapsaspekterna.

Följdes av panelsamtal

Hennes föredrag följdes av ett panelsamtal där Anja Clausin var en av de medverkande. Rubriken löd: Vad innebär NATO-inträdet och den nationella hotnivån för landets inköpande organisationer? En och annan i publiken drog kanske slutsatsen att kvinnorna tagit över NATO-debatten, eftersom panelen enbart bestod av kvinnor. Första frågan från moderatorn gick till Marilene Eckerström, avdelningschef på Försvarsmaktens Inköpsenhet som påpekade att säkerhetsläget höjts, vilket påverkar även inköp och upphandling. Att växla upp och leverera är nu A och O, påpekade Eva Hagwall, överdirektör, Försvarets materielverk. Charlotte Brunlid, Advokatfirman DLA Piper, tycker att vi ska se det som en ny möjlighet . inte minst för leverantörerna. Där finns ett starkt driv nu och det är den civila marknaden som kommer att producera och leverera mycket av den materiel som nu ska fram.

Anja Clausin menar att den stor del handlar om att ha gemensamma mål för näringsliv och offentlig sektor. Försörjningsberedskapet kommer att kosta en slant. Avtalsbaserad beredskap blir allt viktigare, menade generaldirektören.

Programmet fortskred under onsdagen med fler seminarier, panelsamtal, parallella spår med avslutning på kvällen med den stora banketten och prisutdelning av Handslaget. Se separat artikel!

Mingel och nätverkande är ett av konferensens syften.