”Övertro på data och digitalisering”
Det finns en övertro på att data och digitalisering på sikt ska lösa många av välfärdens problem. Det menar Petter Falk, doktor i statsvetenskap vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.
Petter Falk, dr i statsvetenskap. Foto: Karlstads universitet.
Bakgrunden är bristande resurser, ekonomiska utmaningar, komplexare behov hos patienter och brukare, och så vidare. ”Denna tro förstärks av it-leverantörernas löften om förbättringar och uppdateringar” fastslår Petter Falk och framhåller resultatet: ”en ständig lågfrekvent kamp mellan personalen i vård och omsorg och de datadrivna system de nödgas använda. En central komponent i denna paradox och kamp är det som forskare inom datastudier kallar datafikation.”
– Millenniumhaveriet i Västra Götaland visar på skillnaden mellan digitalisering och datifikation – när tron på teknikens möjligheter övergår i en övertro, förklarar Petter Falk.
Millennium är ett nyligen infört gemensamt arbetsverktyg för vården, bland annat journaldokumentation, i Västra Götalandsregionen.
Människor blir siffror
Datafikation är alltså något annat än digitalisering. Medan digitalisering handlar om att överföra analoga processer till digitala system är datafikation något större. ”Det är när sociala och kulturella processer strävar efter att reducera människors liv och vardag till siffror och indikatorer. Att normalisera användningen av digital data, oavsett dess rimlighet.”
Doktorn i statsvetenskap pekar på att yrkesroller som it-arkitekter, digitaliseringsstrateger och verksamhetsutvecklare – det vill säga dataexperterna – ”har fått oproportionerligt stor makt att avgöra vad som är möjligt att göra med välfärdens data, men också vad data borde vara.”
Han skissar i en debattartikel i Dagens Nyheter på tre saker som måste genomföras för att ändra på sakernas tillstånd:
Ge personal inflytande
Personal och brukare måste få inflytande som välfärdens verkliga dataexperter; läkarna, sjuksköterskorna och socialsekreterarna. ”Genom sin praktik ger de data mening”, skriver Petter Falk. Därutöver menar han att det behövs en tydligare datapolitik för välfärden. Slutligen behövs en statlig utredning om datafikationens orsaker och effekter i Välfärdssverige.
För att länka till hela artikeln, klicka här.