Ta ifrån kommunerna äldreomsorgen
För att säkerställa en bättre personalpolitik samt utökade sjukvårds- och ekonomiska resurser måste ansvaret för kommunernas äldreomsorg föras över till regionerna och staten.
Det hävdar Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, samt expert i utredningen om Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer.
Jöran Rubensson.
Foto: Facebook.
– Sverige har inte råd att spara mer i äldreomsorgen, framhåller han och tillägger att dagens omsorgspolitik är i stort behov av en kursändring.
– För närvarande styr den rakt mot grynnorna, menar Jöran Rubensson.
Han påpekar i en debattartikel i Aftonbladet att det inte finns något som tyder på att behovet av en trygg och fungerande äldreomsorg kommer att minska i framtiden. Därför måste morgondagens äldreomsorg utgå från ”ett bredare samhällsekonomiskt perspektiv än ett snävt kommunalekonomiskt”.
Särskilt sårbar grupp
Många har med rätta pekat på att äldreomsorgen måste professionaliseras om kvalitetsförbättringar ska bli möjliga. Men då krävs också att regeringen formulerar en nationell strategi för äldreomsorgen som också tar hänsyn till att äldre är en särskilt sårbar grupp i tider av kris och krig.
Dagens ansvarsfördelning mellan region och kommun är enligt Rubensson otydlig. På sikt krävs strukturella förändringar.
I decennier har äldreomsorgen varit kommunernas budgetregulator enligt principen bemanning efter budget, inte efter behov, påpekar debattören. ”Länge har kommunerna därför visat sig oförmögna att ge omsorgspersonalen värdiga arbetsvillkor så att de kan ge värdig vård.”
SKPF håller inte med
Offentliga Affärer har utan framgång sökt Jörgen Rubensson för ytterligare kommentar. År 2016 gick SPRF ihop med SKPF och vi har därför sökt och fått en intervju med Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande Skpf.
Liza di Paolo-Sandberg,
förbundsordförande Skpf.
O.A: Håller ni med Jörgen Rubensson i grundfrågan – att regionerna och staten ska ta över äldreomsorgen från kommunerna?
– Absolut inte. Vi ser inte att det är rätt väg. Det är att rikta krafterna åt fel håll. Regionerna har ännu värre underskott än vad kommunerna har. Däremot måste stat och region ta ett större ansvar och prioritera äldreomsorgen, den får inte hamna i skymundan som den gör nu.
– Det stämmer däremot att äldreomsorgen lider av strukturella brister och kvalitetsskillnader över landet. Personalen räcker inte till. Problemen är kartlagda sedan lång tid. Institutet för mänskliga rättigheter konstaterade nyligen att de äldres rättigheter kränks.
Men ni vill alltså inte lyfta bort äldreomsorgen från den lokala nivån?
– Kommunerna känner till förhållandena. Vilken omsorg man får ska inte bero på var i landet man bor. De resurser som staten ger räcker inte till. Vi har kritiserat detta. Vi hade långtgående förslag efter pandemin och jag satt med i Utredningen om en äldreomsorgslag som den förra regeringen initierade. Tyvärr har det inte blivit något av den, avslutar Liza di Paolo-Sandberg, Skpf.
Läs hela Jörgen Rubenssons debattinlägget, klicka här.