Dags att ta samtalet om digitalt välmående

I takt med att den digitala världen blir alltmer integrerad i våra liv, är det avgörande att diskutera vårt digitala välmående. Cisco har i samarbete med OECD lanserat Digital Well-being Hub, en plattform som samlar data, forskning och personliga erfarenheter med syftet att förstå teknikens påverkan på våra liv.

Det framhåller Guy Diedrich, Ph. D, SVP & Global Innovation Officer, Cisco, i denna artikel.

Guy Diedrich, Ph. D, SVP & Global Innovation Officer, Cisco.

Hubben ger allmänheten en röst. Genom att samla in frivillig och anonymiserad realtidsdata om bland annat livskvalitet, mental hälsa, digitala färdigheter och känsla av trygghet online, skapas en heltäckande bild av digitalt välmående.

Digitalt välbefinnande är inte en sak; det är många mångfacetterade och sammanlänkade saker. Det krävs en förståelse av hela bilden för att ansvarsfullt hantera AI-eran, och det som ligger bortom den. Den förståelsen ska sedan ligga till grund för att forma framtida lagar, regelverk och policyer för att hjälpa individer, samhällen och myndigheter att navigera i den digitala tidsåldern på ett hållbart och hälsosamt sätt.

För att förbättra digitalt välmående måste vi först identifiera befintliga brister. Vi vet till exempel att många – 40 procent av alla invånare i OECD-länderna – saknar grundläggande digitala färdigheter och att ett stort antal människor upplever ensamhet.

När digital teknik är tillgänglig, både att använda och att förstå, och människor har rätt kompetens, kan den förbättra det ekonomiska välmåendet och förändra hur vi lever och arbetar på ett positivt sätt. Men effekterna på samhället och hur dessa relaterar till vårt välmående är mindre väl kartlagda. Överdriven eller problematisk användning ökar riskerna och de negativa effekterna av digital teknik.

Därför är det viktigt att studera, analysera och mäta våra digitala erfarenheter. Samarbete mellan offentlig sektor, industri, akademi och ideella organisationer är avgörande för att kunna utnyttja teknikens potential och samtidigt minimera riskerna. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att människor har de kunskaper och den styrka som krävs för att leva ett meningsfullt digitalt liv. Bland uppdragen finns att forma ansvarsfull och etisk tillämpning av AI, att säkra kritisk infrastruktur och att erbjuda digitala färdigheter till fler.

Vi får inte glömma den tredjedel av världens befolkning som saknar internetåtkomst. Det är viktigt att ansluta så många som möjligt till den digitala världen för att undvika att de marginaliseras. Genom att göra det kan vi bidra till att lyfta miljontals människor världen över ur fattigdom och samtidigt stimulera den globala ekonomin.

Målet med Digital Well-being Hub är att ge alla en röst i vår gemensamma digitala framtid. Genom att dela dina erfarenheter bidrar du till att skapa en evidensbas som kan förändra världen.

Digital Well-Being Hub bygger på OECD:s ramverk för välbefinnande. Den använder anonymiserad självrapportering för att fånga en kontinuerlig bild av individers välbefinnande, digitala beteenden och områden som de upplever påverkar dem negativt. Skärmtid, vilka uppkopplade enheter man använder och det allmänna välmåendet finns bland frågorna. Undersökningen tar cirka tio minuter att genomföra och resultat och slutsatser kommer att presenteras under 2025. Deltagare får även tillgång till befintliga råd och frågeställningar från ramverket.

Guy Diedrich, Ph. D
SVP & Global Innovation Officer, Cisco