Certifiering för hållbarhet uppdateras

TCO Developement tar nu nästa steg i utvecklingen och lanserar den tionde generationen av den kända märkningen TCO Certified. Uppdaterade krav sätter en ny standard för socialt och miljömässigt ansvarstagande inom IT-branschen. 

Många användare av datorer har kanske har sett de gröna klistermärkena som satt på var och varannan bildskärm i slutet av 90-talet. TCO Certified blev ett begrepp och marknadsledande när det gäller krav på skärmar, arbetsmiljö med mera och i över 30 år har man haft en central roll i och drivit den globala utvecklingen mot mer hållbara IT-produkter. Offentlig upphandling och inköpare på företag har bidragit till att driva utvecklingen och få tillverkarna att agera mot mer hållbara IT-produkter.

– Vi vet att inköpare använder TCO Certified och har sett till att ha en bra uppsättning krav som är pådrivande och gör jobbet. Det viktigaste är inte kraven utan att man kontrollerar att kraven uppfylls, säger Sören Enholm, vd TCO Developement.

OFFENTLIGA AFFÄRER har intervjuat honom med anledning av lanseringen av den nya uppdaterade certifieringen som sker nu i början av december.

Sören Enholm, vd TCO Developement.

Här följer intervjun med Sören Enholm.

Berätta om bakgrunden till de uppdaterade kraven i TCO Certified, inte minst att offentlig upphandling och inköpare på företag hjälper till att driva utvecklingen och få tillverkarna att agera mot mer hållbara IT-produkter.

– Bakgrunden är den första generationens certifiering som kom 1992. Då handlade det om arbetsmiljö, kontorsarbetare och den kopplingen till TCO. Fokus låg på bildskärmar, alla minns den vita texten med svart eller grön bakgrund. Tjänstemännen ställde krav på arbetsgivarna att produkterna måste hålla en viss nivå. TCO gav redskap och stöttade.

– Vi började tidigt med miljöfrågorna, sådant som bromerade flamskydsmedel, med mera. Vi ställde krav på att certifierade produkter inte fick innehålla skadliga ämnen. Efter det har vi fokuserat mer på miljöfrågor och arbetsmiljöfrågor i leverantörsledet. Vi ställer krav i hela leverantörsledet, i hela tillverkningsfasen plus till viss del i återvinningsfasen. Vi har fokuserat på inköparna i säkert i 25 år. Många inköpare i offentlig sektor har varit den pådrivande kraften i certifieringen av ett marknadsdrivet verktyg.

Ett inslag i TCO Certified är längre produktanvändning och du använder själv en dator som är tio år gammal, har jag hört. Hur lätt eller svårt blir det att få igenom detta när folk är så pryltokiga och skriker efter det senaste?

– Man kan fråga sig varför vi byter ut produkterna efter tre, fyra år. Ska man minska avtrycken och avfallsproblemen så är det bästa sättet att förlänga livslängden och behålla produkterna själv eller se till att någon annan kan använda dem.

IT produkter som tas fram för konsumentmarknaden har i regel lägre kvalitet och håller därmed inte speciellt länge. Vi driver på industrin att ta fram bättre och mer hållbara IT-produkter som kan ha en lång livslängd, och rekommenderar professionella inköpare att teckna avtal som inkluderar återtag av deras produkter så att exempelvis konsumentmarknaden kan ta det av högkvalitativa produkter som är några år gamla i stället.

Hur ser TCO Development på framtidens hållbara IT och de trender som väntar inom både teknikutveckling och inköpsbeteende?

– Jag ser att det blir vanligare att man köper in sina IT-arbetsplatser som en tjänst i stället för som en produkt. Det kan vara en möjlighet för att driva på för längre livslängd, men det sker inte nödvändigtvis med automatik, så det gäller för inköpare att få med det i kravställningen.

– Om vi ska framhäva våra värden så vet vi att inköpare använder TCO Certified – vi har sett till att ha en bra uppsättning krav som är pådrivande och gör jobbet. Det viktigaste är inte kraven utan att man kontrollerar att kraven uppfylls! Annars får man inte det man vill ha uppfyllt. Vi tillför att alla produktmodeller verifieras innan de certifieras, det ligger inbyggt i vårt system.

– Genom åren har det tolkats olika vilka hållbarhetskrav man kan ställa kopplat till EU:s lagstiftning. Nu ser man över de reglerna igen. Det senaste regelverket från 2014 säger att det är fullt möjligt att ställa krav på en certifiering som TCO Certified så länge man godtar att likvärdiga certifieringar. Många inom offentlig sektor känner inte till den ändringen och vågar inte ställa krav på certifieringar.

Vad innebär de nya kraven i den uppdaterade certifieringen?

– Produkterna ska vara mer robusta, gå att reparera samt uppgradera. Det ska finnas garanti i minst fem år för alla certifierade produkter samt uppdateringar för operativsystem. Detta krävs för att man som inköpare ska känna sig komfortabel med att använda produkterna i minst fem år. Om 10 år planerar vi att ställa krav på minst tio års livslängd.

– Vi lanserar nya krav vart tredje år – det blir tuffare för varje gång. De hållbarhetsutmaningar som vi tar itu med nu är mer komplexa än tidigare. I samband med denna kravuppdatering lanserar vi även en publik roadmap där vi berättar hur vi avser att uppdatera kraven i TCO Certified de kommande 10 åren så att både inköpare och industri får mer tid att anpassa sig till detta.