Vill lägga ner miljödomstolar
I mer än ett decennium har det stora problemet varit uppenbart: tillståndsprocesserna i de svenska miljödomstolarna fungerar inte. Det hävdar Hanna Stenegren, ansvarig för miljö-, klimat- och energifrågor på Timbro miljöinstitut.
Hanna Stenegren. Foto: Timbro.
Både mark- och miljödomstolarna, miljöprövningsdelegationerna och länsstyrelsernas miljöprövningsdelegationer borde ersättas ”med en ny central miljöprövningsmyndighet som resurssätts ändamålsenligt, har rätt kompetens och attityden att tillstånd ska kunna ges”, anser Hanna Stenegren och tankesmedjan Timbro på debattplats i Dagens Industri.
Överdriven formalia
Hon tillägger: Fokus måste ligga på om miljöpåverkan är acceptabel utifrån vetenskap och rimliga antaganden – inte på överdriven formalia.
Debattören pekar på att stora klimatprojekt står stilla och blivit ”fast i en djungel av långsamma, ineffektiva och oförutsägbara tillståndsprocesser. Vår modell har blivit en parodi på sig själv: Kafka-artade processer där olika statliga instanser överklagar varandra med otydliga regler och hundratals miljoner i kostnader. Små företag drabbas relativt sett minst lika hårt.”
I en ny rapport har Timbro granskat sju havererade tillståndsprocesser som de menar allvarligt har skadat Sverige. Ett exempel är att Cementas tillståndsansökan avvisades och 400 000 jobb riskerades i byggsektorn. Ett annat exempel är att LKAB ägnade sex år och satsade 100 miljoner kronor på en ansökan som avvisades på en teknikalitet. Dessutom: Vindkraftsprojekt stoppats i sena skeden av kommunalt veto – efter att ha fått ja tre gånger…
Fem reformförslag
Timbro har förslag på fem reformer som man menar borde ingå i omläggningen för att skapa förutsägbara och effektiva processer:
1. Lägg ned miljödomstolarna
2. Inför tidsgränser och tyst medgivande
3. Inför kostnad för överklaganden
4. Prioritera samhällsviktiga resurser framför stelbent naturskydd
5. Gör om Sveriges implementering av EU-regler
Läs hela inlägget här.