Mer energi med modern teknik

Sverige behöver modern teknik i kombination med att elsystemet som helhet byggs ut med hjälp av alla fossilfria kraftslag och nätanslutningar.

– Vi behöver alla delar för att kunna elektrifiera industrin, transportsektorn och samhället i stort, menar Saira Alladin, vd, Installatörsföretagen, och Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen.

Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen. Arkivbild.

Saira Alladin, vd, Installatörsföretagen.
Foto: Installatörsföretagen.

De pekar på att regeringen nyligen sagt att ”Kursen mot den gröna omställningen ligger fast och vi behöver rusta Sverige starkt för framtiden, med stärkt konkurrenskraft som ledstjärna”.

– Om regeringen menar allvar med detta måste satsningarna inom modern energiteknik öka. Industrin och installatörerna av tekniken står redo att bidra, förklarar de båda i ett debattinlägg i Dagens Industri.

Installatörsföretagen och Teknikföretagen har tillsammans tagit fram ett åtgärdspaket som ska ge Sverige mer energi på både kort och lång sikt med hjälp av tekniska lösningar. De riktar flera uppmaningar till regering och riksdag.

Flexibilitet och lagring

Bland annat vill de att finansieringen av Kraftlyftet ökas för att möjliggöra investeringar i modern teknik som energieffektiviseringslösningar, flexibilitet och lagring. Alternativet är att instifta ett helt nytt stödsystem för dessa lösningar – ett system som är öppet för både företag och privatpersoner och som är tillräckligt stort för att ge effekt i elsystemet.

Debattörerna tycker också att man kan komplettera stödet genom att göra det möjligt att få ”gröna” lån till en relativt låg ränta för att investera i modern teknik.

En satsning på att digitalisera hela elsystemet och möjliggöra för implementering av fastighetsautomation är ytterligare ett av deras förslag.

Slutligen vill de båda organisationerna att det genomförs en omfattande satsning på forskning, utveckling, demonstration och spridning av ny teknik och installation av dessa. På så sätt kan Sverige ”bli en världsledare inom utvecklingen och implementeringen av modern teknik som både kan nyttjas och exporteras till resten av världen”, avslutar Saira Alladin och Pia Sandvik.