Frihandel – inte tullar – skapar tillväxt

Spelregler som skapar konkurrens, näringsfrihet, avtalsfrihet och frihandel ger hög tillväxt. Inte tullar, regleringar eller ett mer merkantilistiskt och statskontrollerat system. Det fastslår ekonomiprofessor emeritus Lars Jonung.

Lars Jonung. Arkivbild.

Han vill visa att när svensk ekonomi var internationellt öppen och konkurrensutsatt närmade vi oss världstoppen i levnadsstandard. Medan efterkrigstidens regleringar ”drev Sverige in i en finansiell istid.” Och nu gör USA:s nya styre att vissa drömmer sig tillbaka till gamla idéer, vilka gör att vi riskerar att ”upprepa ett väl dokumenterat misslyckande”, skriver ekonomiprofessor emeritus Lars Jonung på DN Debatt 2025-05-08.

Han delar in den svenska ekonomiska utvecklingen sedan 1800-talet i tre epoker; den liberala uppgången, den socialdemokratiska nedgången under efterkrigstiden och slutligen den nyliberala uppgången.

Merkantilismen

I början av 1800-talet präglades den ekonomiska politiken av merkantilismen, en åskådning som byggde på konkurrenshämmande regleringar. Men ett liberalt systemskifte ägde rum senare under 1800-talet och öppnade för en marknadsekonomi byggd på näringsfrihet, avtalsfrihet och frihandel.

Under efterkrigstiden däremot vilade den ekonomiska politiken på flera konkurrenshämmande regleringar, främst valutaregleringen, ”grundbulten för S-politiken” i vars skydd det inhemska skattetrycket skruvades upp, samtidigt som den offentliga sektorn expanderade.

Liberal omsvängning

Omsvängningen till en ny liberal fas, började med den finansiella avregleringen under 1980-talet – ett steg som togs under socialdemokratiskt styre. Då avskaffades regleringen av räntor och krediter och valutaregleringen gick i graven. Liberaliseringen öppnade för hastig finansiell expansion. Med ett växande privat företagande ökade svensk tillväxt i förhållande till omvärldens.

Lars Jonung frågar sig om kan vi vänta oss en ljus framtid för den marknadsekonomiska ordning som gav tillväxt och välfärd under 200 år. Han menar att det finns skäl till oro eftersom merkantilismen återkommer i USA ”genom Donald Trumps destruktiva tull- och industripolitik”.

Drömmar om återgång

Professorn konstaterar att den svenska socialdemokratin ”drömmer om en återgång till sin efterkrigspolitik riktad mot öppna marknader.” Jonungs slutsats är att erfarenheterna från detta politiska misslyckande ”borde vara en varning inför valet 2026 – inte bara för det socialdemokratiska, utan för alla partier.”

Läs hela artikeln genom att klicka här om du har access till Dagens Nyheter.