Kraftig ökning av offentliga inköp

En ny statistikrapport om offentlig upphandling har nyligen publicerats. En av rapportens slutsatser är att offentliga inköp ökar kraftigt trots att antalet upphandlingar ligger stabilt. 

Bakom rapporten står företaget Tendium som bland annat erbjuder en upphandlingsplattform, genomför analyser och bistår med konsulter. Den huvudsakliga kundgruppen är leverantörer.

Företaget har kartlagt följande områden:

– Statistik över offentliga upphandlingar och inköp under 2024
– Listor över de största leverantörerna till offentlig sektor
– Utveckling och trender i upphandlingar – till exempel AI, miljö och distansarbete
– Siffror över branschutveckling och trender inom de största upphandlingsområdena (exempelvis bygg, IT, medicinteknik, arkitekter och ingenjörer, och tjänster inom verksamhetsstöd så som kommunikation och rekrytering)

OFFENTLIGA AFFÄRER tog kontakt med William Lundström, chef för marknadsföring och tillväxt, på Tendium för att ställa några frågor.

William Lundin.

Vilket bemötande har rapporten fått hittills – från media och från näringsliv och offentlig sektor?
– Responsen har varit mycket positiv – särskilt från leverantörer, som är vår huvudsakliga målgrupp. Många har laddat ner rapporten och visat intresse för hur offentlig sektor kan bli en ny affärsmöjlighet.

”Offentlig upphandling har länge varit ett område präglat av bristande transparens” – är inte området snarare väldigt transparent?
– Formellt är mycket i upphandlingar offentligt – men att det är offentligt innebär inte att det är lättillgängligt. Sverige saknar, till skillnad från flera andra nordiska länder, en nationell databas för offentlig upphandling. För att exempelvis se vilka som deltagit i en upphandling eller vad tilldelningsbeslutet innehåller, måste man ofta begära ut tilldelningsbeslut manuellt. Det gör det svårt att genomföra makroanalyser eller skapa insyn på systemnivå. Vi på Tendium arbetar därför för att strukturera och samla in dessa uppgifter, så att offentlig upphandling inte bara är formellt öppen – utan praktiskt tillgänglig för analys och insyn.

På vilket sätt upplever ni att ni lyckas/lyckats med att möjliggöra mer detaljerade analyser av offentlig upphandling?
– Vi strukturerar en unik kombination av data: upphandlingsannonser, dokument, tilldelningsbeslut och – inte minst – utbetalningar från offentlig sektor till leverantörer. Det möjliggör analyser som tidigare inte gått att genomföra. Till exempel kan företag identifiera när en kommun fortsätter att betala till en leverantör trots att kontraktstiden löpt ut. Ett annat exempel är när faktiska utbetalningar överskrider det ursprungliga estimerade kontraktsvärdet. Båda dessa insikter signalerar att ett nytt upphandlingsförfarande borde ha initierats. Sådana insikter är viktiga både för företag och för att motverka korruption.

Kommer Tendium att fortsätta att göra analyser och framställa rapporter kring svensk offentlig upphandling framöver?
– Ja, vi kommer definitivt att fortsätta – det finns ett tydligt behov av återkommande och faktabaserade analyser av offentlig upphandling. Vi vill dessutom bjuda in olika aktörer – politiker, myndigheter, leverantörer och andra – att bidra med input kring vilka insikter eller analyser de efterfrågar. På så vis kan vi göra framtida rapporter ännu mer relevanta för olika stakeholders (ungefär ”intressenter”, red:s anm.) och bidra till en mer transparent, effektiv och inkluderande offentlig marknad.

En sjättedel av BNP

Tendium har räknat på samtliga inköp som offentlig sektor gör från privata företag, allt ifrån stora upphandlingar till små fikainköp. Beräkningarna visar att inköpen passerat ett värde om 1 000 miljarder under 2022 och att de 2023 var uppe i 1 152 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär en sjättedel av Sveriges BNP, fastslår bolaget. 

Men rankar Trafikverket som den upphandlande myndighet som genomförde flest publicerade upphandlingar under 2024. Därefter toppar storstadsregionerna och storstadskommunerna.

Kommunerna stod för 44 procent av upphandlingarna som publicerades under 2024, enligt analysen. Offentligt ägda bolag publicerade 21 procent av upphandlingarna, statliga myndigheter 17 procent och regionerna 13 procent. 

Vanligaste CPV-huvudgrupp

Den vanligaste CPV-huvudgruppen är 45: Anläggningsarbete. Därefter följer arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster (71). Med andra ord är bygg, anläggning och arkitektur den bransch där det publiceras flest offentliga upphandlingar.

Tredje vanligast är upphandlingar inom företagstjänster – lagstiftning, marknadsföring, rådgivning, rekrytering, tryckning och säkerhet (79). Här ingår till exempel bemannings- och kommunikationstjänster.