För- och nackdelar med outsourcing online
Det finns både för- och nackdelar med outsourcing online. Outsourcing överlag har ökat enormt de senaste årtiondena. Från början var det främst outsourcing av produktion som var intressant, då man upptäckte att ens produkter kunde produceras för en bråkdel av priset någon annanstans. Andra processer som var – och fortfarande är vanligt att outsourca är transport och logistik.
Om det är bra eller dåligt med outsourcing går självklart inte att svara på rakt upp och ner, utan att veta mer om vilken situation det gäller och alla förutsättningar kring detta. För många blir outsourcing ett sätt att expandera på, man kan släppa delar man själva inte kan eller vill syssla med och istället fokusera på det man är duktig på. Outsourcing måste så klart inte heller alltid göras till ett företag i utlandet, verkligen inte. Anledningen till att vi fokuserar på det på denna sida är för att de ofta är många gånger billigare, med samma kvalitet och snabbt går det oftast. De senaste åren har de även kommit en svensk sida som liknar dessa stora nätverken. Det kommer troligen bli enklare att hitta arbetskraft via nätet även här i Sverige, och vi kommer så klart skriva mer om detta också.
Outsourcing av olika arbetsuppgifter
Bildbehandling, översättningstjänster, copywriting, kundtjänst & support, SEO (sökmotoroptimering), annonsering… Ja, du kan hitta experter inom nästan alla
områden!
Har du en powerpointpresentation som måste förberedas men du har inte tid? Behöver du optimera dina annonskampanjer på Google Adwords? Översätta en text från engelska till spanska? För ett par dollar kan du få detta gjort professionellt och snabbt! Du kan till och med utveckla appar till både Iphone och Android, eller andra program som kan skräddarsys efter dina behov. Outsourcing är även ett perfekt alternativ för arbetsuppgifter som är enkla, repetitiva och tidskrävande. Det kan handla om att sammanställa statistik, leta information på nätet eller annan typ av research.
Vem är det man outsourcar till?
En majoritet av de som söker jobb via de stora portalerna där uppdragsgivare och uppdragssökare samlas kommer från Asien. Indien, Filippinerna och Indonesien är tre av de länder som har flest registrerade användare. Frilansare samsas med stora internationella företag och småföretagare, och du kommer snabbt märka att man ofta får bud från alla olika typer. Tyvärr finns det en del fördomar om arbetskraft i Asien, men detta är något som snabbt kommer att förändras. En mycket stor del av de registrerade användarna är högutbildade och specialister inom sina områden, och kan ofta utföra det jobb du vill ha gjort
snabbare, billigare och med bättre resultat än liknande firmor i din närhet.
Fördelar med Outsourcing online
Fokusera på din kärnverksamhet. Gör det du är bra på och som genererar intäkter.
Du kommer troligen sänka dina kostnader. Genom att låta en expert som är specialiserad på just det du vill outsourca sköta det, drar du fördel av hans effektivitet och de storskalsfördelar det kan medföra. Öka din produktivitet. De mesta av arbetet du outsourcar kommer troligen ske i andra länder än Sverige, ofta i Asien. Detta innebär att du kan posta ett jobb på eftermiddagen, och ha folk som arbetar för dig under natten och levererar i tid till att din arbetsdag börjar!
Ökad kvalitet. Visst kan man lära sig att göra en hemsida själv, eller hur man redigerar bilder i Photoshop. Men det tar mycket tid och ofta flera år innan man är duktig nog att skapa något som ser professionellt ut.
Nackdelar med outsourcing online
Språkbarriärer. De flesta du kommer jobba med pratar inte svenska. Är du inte duktig på engelska kan de bli problem med att kommunicera på engelska. Det är inte heller säkert att den du anställer har engelska som modersmål, så situationen kan även vara tvärtom. Försäkra dig om språknivån på den du anställer först!
Svårt att kontrollera den du anställer. Det kan av naturliga skäl vara svårt att avgöra vad det är för typ du anställer. Oavsett hur bra betyg och rekommendationer han eller hon har sedan tidigare kan man aldrig vara helt säker. Sköt alltid alla betalningar via den sida som du använder för att anställa din uppdragstagare! Du behöver aldrig betala innan du är nöjd med det utförda arbetet. Ökade kostnader. Har du en mycket liten verksamhet kanske det är svårt att få fram pengar till att betala andra för att utföra vissa uppgifter åt dig.
Källa: www.outsourcingonline.se