”Låt offentlig sektor flytta upp i molnet”
DEBATT. Satsa på molnet. Låt offentlig sektor ta fram en strategi för säker lagring. Vi kan spara skattemedel, skapa jobb och öka konkurrenskraften, uppmanar företrädare för Cloud Sweden.
Sverige ligger i teknikens framkant. Vi har ledande företag inom många branscher, inte minst inom it. Vi är vana att ha topplaceringar inom bredbandstäthet och -hastighet och mobilpenetration. Sverige ligger trea i Boston Consulting Groups e-intensity index, 94 procent av oss använder internet återkommande och svensk internetekonomi växer med 10 procent årligen. Minst 160 000 svenskar arbetar med it, oräknat alla de i it-företag med färre än fem anställda.
Denna världsledande, konkurrenskraftdrivande position har vi nått genom innovation, kunnande och marknadsinsikt, men också genom statliga initiativ och finansiering av till exempel bredbandsutbyggnad, krav på hög mobilnätstäckning och stöd för hem-pc.
Men under tiden vi njutit av vad som åstadkommits hittills, har det hänt saker i den alltmer globala it-världen. Branschen går från att vara för tekniska experter till något var människa har i sin hand. Tekniken har mognat och standardiserats och kan i dag till stor del levereras och köpas som tjänst via internet – kallat ”molnet”, Cloud Computing.
Internetekonomin växer med 13–15 procent i länder som Island, Storbritannien, Nederländerna, Finland och Norge. Länder som Sydkorea, Nederländerna, Litauen och Tjeckien har högre genomsnittlig bredbandshastighet än Sverige. 81 procent av de globala företagen använder molntjänster, 64 procent av företagen inom EU använder molntjänster – att jämföra med Sveriges 59 procent.
Varför ligger då ett så teknikdrivet land som vårt ändå efter? Flera ledande it-analytiker pekar på att i länder där regeringar har arbetat för certifierade moln för offentlig verksamhet har den lokala marknaden tolkat det som ett godkännande av molnkonceptet. I allt större grad hakar de på tåget med standardiserad it levererat som tjänst. Man frigör tid, energi och pengar och kan ta sig upp flera nivåer i sin produktion utan större investeringar och långa projekt.
I november 2013 hade Storbritanniens ”government cloud” sin fjärde release med mer än 1 200 certifierade molnleverantörer. UK Cabinet Office kräver att offentliga verksamheter ska använda molntjänster – om de inte kan visa på bättre och billigare lösningar.
Motsvarande är bland andra Frankrikes Cloudwatt, Japans Kasumagiseki och statsdrivna molnstrategier i USA, Australien, Sydkorea och Thailand. Nyligen godkände också nederländska riksbanken användandet av molntjänster för nationella finansiella institutioner.
EU-kommissionen ser molnet som ett fundament för att öka Europas konkurrenskraft och för att skapa mer än 3 800 000 jobb (!) inom EU. Man har också tryckt på att den enskilt största it-konsumenten inom EU – den offentliga sektorn – ska gå i bräschen för att använda moln.
Mer än nittionio procent av svenska företag är små och medelstora, med 1–250 anställda. De stora bolagen har redan utvärderat molnets för- och nackdelar för sitt eget behov. Men för de mindre bolagen är teknikval och lagstiftning alltför komplext för att hanteras av det enskilda företaget.
För att befästa Sveriges framtida konkurrenskraft måste ledande politiker ta sitt ansvar i it-frågan.
Riksdag och regering bör etablera en ansvarsfull molnstrategi för Sveriges offentliga verksamheter. Den ska tydliggöra mål för molnutnyttjande, etablera certifieringsmekanismer, ha höga krav på säkerhet och uppfylla svensk lagstiftning samt möjliggöra för svensk offentlig verksamhet att med fullt förtroende kunna använda tjänsterna.
Detta kommer att revitalisera svensk it-innovation, spara skattemedel, skapa jobb och möjliggöra för små och medelstora svenska företag att konkurrera på i alla fall samma premisser som många andra länders företag.
Cloud Swedens Ledningsgrupp:
Johan Glantzberg, Lexicon IT-konsult,
Inger Gran Ordf. Cloud Sweden,
Bengt Höjer, Unit4 Agresso,
Caroline Olstedt Carlström, Klarna,
Daniel Akenine, Microsoft,
Lars Perhard, W&P Advokatbyrå,
Mikael Carlsson, DevProfessionals,
Ove Bristrand, NetIntegrate,
Ledningsgruppen Eurocloud Sweden
Källa: Ny Teknik