Anders Borg om Kina och världsekonomin

Kina och dess anspråk på Taiwan kastar en mörk skugga över världsekonomin. Sannolikheten att Kina angriper Taiwan är låg men OM de skulle gära det så skulle världen se en ekonomisk kris som övergår allt vi tidigare sett.

Den slutsatsen drog Anders Borg, tidigare finansminister och nu bland annat styrelseordförande i LKAB, när han talade på dag ett på Mötesplats Offentliga Affärer den 25 september 2024.

Anders Borg in action dag ett på Mötesplats Offentliga Affärer 2024.

Hans föredrag behandlade utsikterna i världen som befinner sig i ett bra läge, som dock skulle kunna vara bättre. Sverige är på väg in i en återhämtning. 

Borg bad åhörarna att minna sifforna ett, två, tre och fyra för att komma ihåg delarna i hans föredrag.

Ett.

Tillväxten i Eurozonen och Europa är cirka en procent. Europa är i ett läge som präglas av stagnation. Det största sänket är Tyskland och det finns ingen quick fix. Ryssland gick in i Ukraina och detta har fått konsekvenser för hela Europa men särskilt för Tyskland. Även Kina är en utmaning, inte minst på bilsidan. Kina kommer att tillverka och sälja 35-40 miljoner bilar inom fem, tio år. De har litiumgruvorna, batterifabrikerna och bilfabrikerna. Det innebär en stor transformationsprocess för stora europeiska bilmärken som VW och BMW. J – Det kommer att ta mellan fem och sju år innan Tyskland är tillbaka, spådde Anders Borg.

Två
Två procent är FED:s prognos för tillväxt för ett antal kommande år till 2027. USA går bättre än vad vi trott och tuffar på i bra tempo, konstaterade Anders Borg. Det finns inga klassiska tecken på recession. Efter tre år är de som invandrat till USA etablerade. USA har en välbalanserad arbetsmarknad och en produktivitetstakt på 2,6 procent. FED kan fortsätta att sänka räntorna.

– Nu har vi ett presidentval framför oss men det kommer inte att spela så stor roll för ekonomin, slog Borg fast.Däremot är finanspolitiken inte hållbar med ett underskott på 7 procent per år. Man ska lägga in en ränterisk här.

Tre

Tre procent är Sverige med en lätt överdrift. Varför kan Sverige och Norden växa snabbare än Europa och till och med USA? Inflationen är under god kontroll. Riksbanken har bättre förutsättningar än ECB. Växelkursen – kronan är svag vilket gynnar konskurrenskraften. Bara Irland har vunnit mer i konkurrenskraft, men hela Norden har en god konkurrenskraft så vi får en exportledd konjunkturuppgång.

Statsskulden hamnar på 35 procent, vilket är lågt. Hela övriga Europa har så stora skulder att de måste spara. Svenskar kan se fram emot skattelättnader – belöningen för att vi haft ordning och reda i statsfinanserna. Vi är också en vinnare i den gröna omställningen, tack vare vattenkraft, kärnkraft samt sol och vindkraft. Dessutom har svensk industri gått före sedan 80-talet. Vi ligger på en 50-procentig reduktion av koldioxid under de kommande åren.

Fyra

Kina. Tillväxten har bromsats upp så 4 procent är lägre än vad man vant sig vid. Det är det tredje året för fastighetskrisen som fördjupas. Kina har en svag välfärdsstat – ett sätt att trygga pensionen har varit att köpa fler lägenheter. Kina försöker nu att massivt öka exporten, påminde Borg

De geopolitiska riskerna hänger samman med Kina och dess anspråk på Taiwan. Dessutom har man trappat upp sina konflikter med alla övriga länder i området. Om Kina skulle gå in i Taiwan så vore det som att uppleva Covid och finanskrisen på en och samma gång.

– Det troliga är att Kina inte gör det, men vi vet inte. Skulle detta hända så kan vi betala med iPhonen, logga in på banken i några veckor. Som ekonomisk kris vore det värre än något som vi tidigare upplevt. Sedan har vi Ryssland och dess aggressiva politik mot Europa.

Tuffa år 2024 och 2025

Sammanfattningsvis trodde han att 2024 blir ett tufft år för kommunerna. Högkonjukturen omfattar inte hela ekonomin. Handel, bilförsäljning, med mera kommer att ha det relativt tufft både 2024 och 2025. Offentlig sektor ska vara trogen sitt kärnuppdrag. Satsa på robusthet – jobba med starka offentliga finanser, avslutade Anders Borg.