Annika Wallenskog går i pension

Den mest kända företrädaren för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), chefsekonomen Annika Wallenskog, ska gå i pension. OFFENTLIGA AFFÄRER har intervjuat henne igen och blickar även tillbaka på några av hennes tidigare inlägg i välfärdsdebatten.

Annika Wallenskog. Foto: SKR

Annika Wallenskog har genom åren varit en respekterad, flitig och frispråkig debattör, inte minst i OFFENTLIGA AFFÄRER och på tidningens/Hexanovas konferenser och arrangemang, som Välfärdsdagarna och Almedalsveckan.

OFFENTLIGA AFFÄRER ringde upp Annika Wallenskog för en pratstund med anledning av hennes beslut att gå i pension.

Var det svårt att ta beslut om att avgå med pension? Många fortsätter ju att arbeta även efter 65.

– Skälet till att jag tog beslutet nu är att jag jobbat så extremt mycket på senare år. Under det senaste året har jag inte varit ledig en enda helg helt och hållet. Jag tycker det är roligt och har svårt att säga nej och i takt med att jag fått fler och fler kontakter i mitt uppdrag så har det också blivit fler förfrågningar. Jag gillar att vara med och följa det som händer, skriva och hålla föredrag.

Fler ställer frågor och man ska hela tiden vara uppdaterad i det som händer, även när jag har semester. Utifrån det var det inget svårt beslut att fatta.

Kommer du att vara verksam på något sätt i fortsättningen, till exempel som konsult/rådgivare, i någon styrelse, o.s.v?

– Jag sitter i två statliga insynsråd – SCB och Swedac som jobbar med certifieringar, exempelvis hissar, bensinpumpar, vågar i butiker.

–  Dessutom sitter jag för SKR:s räkning i KPA och i Afa försäkringars finansutskott som adjungerad kommunrepresentant. Till detta kommer Rådet för kommunala analyser (RKA) där jag är vice ordförande. Jag är beredd att sitta kvar, det är roligt. Men jag har suttit många år och SKR kanske vill att någon annan tar vid nu. Sedan har jag lovat hjälpa till på SKR – plus att jag har en del andra förfrågningar. Så vi får se vad det blir…

Du har fokuserat mycket på välfärden och dess utmaningar, inte minst äldreomsorgen. Hur ser du på framtiden där?

– Med tanke på kompetensförsörjningen så tror jag att vi måste vi jobba med förebyggande insatser så att äldre klarar sig alltmer själva. Många vill ju bo hemma och då är det viktigt att samhället kan ge stöd i hemmet. Vi kommer att se brist på personal. Redan nu är det svårt att rekrytera och det blir inte lättare. Vi kan använda ny teknik där det går, till exempel i tillsyn på natten så att personalen är mer tillgänglig på dagen.

Vilket fritidsintresse längtar du mest efter att få ägna dig åt? När du var ”PROFIL” i OFFENTLIGA AFFÄRER 2021 nämnde du vandring och akvarellmålning.

– Båda dessa är fortsatt stora intressen för mig. Inte bara fjällvandring utan att vandra över huvud taget. Jag gillar att gå och titta på saker. Det finns så mycket att se som är spännande, även i Stockholm. Man kan åka tunnelbana, gå av vid en station och sedan upptäcka nya saker, gärna längs med Mälaren.

– Akvarellmålning har jag fortsatt med. En dröm jag har är att hyra hus i Italien, måla och vandra och sedan äta en god italiensk middag på kvällen, skrattar Annika Wallenskog.

Hur länge kommer du att vara kvar i rollen nu?
– Vi ska annonsera ut tjänsten nu och sedan får vi se hur snabbt någon kommer på plats. Det kan ta alltifrån tre till sex månader. Jag har lovat vara kvar till dess att en ny chefsekonom är på plats.

Profilintervju 2021

När Annika Wallenskog medverkade som ”PROFIL” i OFFENTLIGA AFFÄRER i slutet av 2021 gick hon till storms mot försöken till ökad statlig styrning av svensk välfärd.
– Staten litar helt enkelt inte på att den regionala och lokala nivån klarar sina uppgifter, menade Wallenskog som ansåg att det var dags för staten att ta sin del av ansvaret att förenkla i stället för att försvåra möjligheterna att hantera välfärdens utmaningar.

I augusti 2021 deltog hon i debatten om riktade statsbidrag, vilka kritiseras från kommunalt håll genom åren.
– Just nu fungerar de riktade statsbidragen lite som godis. Man vet att det i längden inte är nyttigt, men det smakar ju så bra för stunden, sa SKR:s chefsekonom i förhoppningen att ”staten framöver vågar motstå frestelsen med kortsiktighet och ryckiga satsningar”.

OFFENTLIGA AFFÄRER fick då en intervju med henne sedan SKR intensifierat sin opinionsbildning mot de riktade statsbidragen, öronmärkta bidrag till vissa verksamheter och åtföljda av villkor. För regering och riksdag är det ett sätt att stödja en önskad utveckling på ett centralt politikområde. Kommunerna uppfattar dock att det ofta leder till detaljstyrning och betungande administration.

Negativa konsekvenser

Annika Wallenskog påpekade att forskning, Statskontorets årliga uppföljning och Riksrevisionens granskningar hade visat på negativa konsekvenser med riktade statsbidrag. Hon skrev på sin blogg på SKR:s hemsida: ”De skapar ineffektivitet, ger kostnadsökningar som ofta blir bestående när bidraget tar slut, ökar administrationen och riskerar att öka skillnaderna mellan kommunerna och mellan regionerna. Riktade bidrag bör alltså inte användas när det inte är en exceptionell situation orsakat av yttre omständigheter. Ändå fortsätter de specialdestinerade bidragen att trilla in.”

Effektivt ibland

– Vi har samtidigt också definierat att det ibland är mer effektivt med riktade bidrag, exempelvis när det sker stora samhällsförändringar som påverkar kommuner och regioner olika mycket och på olika sätt. Exempelvis kan det gälla vid brandkatastrofer, översvämningar, flyktingvågor eller pandemier.

På Välfärdsdagarna i januari 2021 lyftes välfärdens utmaningar. Då förklarade Annika Wallenskog:

– Störst behov av investeringar finns inom äldreomsorgen, kommunerna bygger 125 äldreboenden runt om i landet men det skulle behövas mellan 500 och 700!

Frågan om vem som kommer att efterträda Annika Wallenskog är nu föremål för gissningar. Tidningen Dagens Samhälle har publicerat en lista med namn efter att redaktionen tillfrågat företrädare för Kommunsverige om tänkbara namn till posten.