Branschdialog – inslag på SOI-dagar
Med upphandlingschef Helena Sköld Lövgren vid rodret har Uppsala kommun tagit stora steg mot förbättrade relationer till leverantörer och näringsliv. Just nu är två branscher piloter för särskild branschdialog: IT samt Bygg och anläggning.
– Båda branscherna är väldigt positiva och ber oss tala om för hela världen hur viktig dialogen är, sa Helena Sköld Lövgren när hon på stora scenen på SOI:s årsdagar berättade om Uppsalas dialogarbete.
Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, har genomfört sina årsdagar i Luleå. Dagarna skulle ha genomförts redan för två år sedan – men pandemin kom emellan. Nu genomfördes dagarna med cirka 500 deltagare på plats samt några hundra som följde konferensen digitalt, det vill säga de programpunkter som hölls i stora salen. OFFENTLIGA AFFÄRER följde konferensen digitalt.
Tre dagars konferens
SOI fortsätter sitt koncept med tredagarskonferenser; två halvdagar med en heldag i mitten. Ett ambitiöst program med särskild inriktning mot gruppen inköpare i offentlig sektor brukar erbjudas.
Helena Sköld Lövgren lovordade i sin programpunkt dialog och samtal med leverantörer. För tillfället Lärdomsstaden köper varor och tjänster för cirka 5-6 miljarder kronor per år, så det är stora summor av skattebetalarnas pengar som det handlar om.
Kommunen använder sig av olika råd för att i dialog utveckla upphandlingarna. Förutom ett upphandlingsråd, där politiker och representanter från näringslivet regelbundet träffar personal från upphandlingsavdelningen, testas sedan 2021 även så kallade branschråd.
Två pilotbranscher
Hittills har man haft träffar med bygg- och anläggningsbranschen och IT-branschen, och nu ska kommunen utvärdera och fördjupa de kontakterna innan man går vidare med fler branscher.
– Näringslivet har kunnat peka på saker som kan bli bättre, berättade Helena Sköld Lövgren från scenen. Inte enbart inköparna/upphandlarna utan även verksamheterna tar in och lyssnar och har fått en bättre förståelse för att ha en tidig dialog. Det har blivit lättare för dem att ställa bra och relevanta krav, menar upphandlingschefen.
Från kommunens sida har man även konstaterat att bygg- och anläggningsbranschen skulle må bra av att digitalisera sig mer.
– Det ska bli spännande se vart den här dialogen tar vägen, summerade Uppsalas upphandlingschef, tillika styrelseledamot i SOI.
Lagstiftning och debatter
Bland övriga programpunkter märktes ett initierat pass med Anna Ulfsdotter Forssell, advokat på Ulfsdotter Law och tidigare bland annat utredare i den så kallade Förenklingsutredningen. Hon gav konkreta besked kring dialog, direktupphandling och hur man bäst konsulterar den nya lagstiftningen på området.
Flera paneldebatter hölls också, liksom inspirationsföredrag och en bankett med prisutdelning på onsdagen (30 mars). Då utsågs Årets inköpare (se separat artikel!).
Årsdagarna 2023 kommer att hållas i Linköping, datum ännu inte spikat. När det gäller förändringar i styrelsen så avtackades Jesper Zetterström, inköpschef i Region Kalmar. Han ersättas av Gustav Grangert, inköpschef Varuförsörjningen, ett samarbete mellan regionerna Dalarna, Västmanland, Sörmland, Uppsala och Örebro med syfte att förse vården och tandvården med förbrukningsartiklar av engångskaraktär. Grangert har bland annat varit strategisk inköpare på Skatteverket och har nu sin bas i Region Uppsala.