Fortsatt kamp för kontanter

Kampen för att behålla kontanterna som betalningsmedel har inte klingat av. Tisdagen den 24 oktober höll Kontantupproret möte i ABF:s lokaler i Stockholm. Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret, är still going strong.

PRO, SPF Seniorerna, Vi Unga, Gömda kvinnor, Verdandi och Sveriges Stadsmissioner var bland de medverkande organisationerna.

Bartosz Stroinski, förbundsordförande Förbundet Vi Unga.

OFFENTLIGA AFFÄRER fick en pratstund per telefon med Bartosz Stroinski, förbundsordförande i Vi Unga.

OA: Berätta varför Förbundet Vi Unga deltar i Kontantupproret – vanligen förknippas ju kontantfrågan med äldre eller människor som har olika variationer.

– Just det, det är inte fullständigt självklart, det finns en syn på att unga ska vara allmänt mottagliga gentemot alla innovationer. För oss handlar det om ungas ekonomiska frihet. Unga kan inte starta ett bankkonto lika enkelt som en myndig person utan måste ha vårdnadshavares medgivande. Vårdnadshavaren kan se varje transaktion, vilket går ut över integriteten. Då blir kontant betalning viktig.

Dessutom menar Bartosz Stroinski att frågan om kontanterna är en frihetsfråga.

– Vilket samhälle vill vi ha? Ska den enskilde aktivt kunna välja vilken betalningsmetod man föredrar eller ska staten och stora aktörer bestämma allt? Vi ser en värld som går i alltmer auktoritär riktning. Vi blir alltmer kontrollerade och tvingas svara på frågor som vi aldrig skulle ha fått för ett antal år sedan.

Demokratisk process

Organisationen Kontantupproret tycker att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel vid sidan av alternativa lösningar. Man anser att frågan om kontantförsörjningen ska behandlas i en demokratisk process och inte överlåtas för beslut i det privata banksystemet. Kontantupproret anser också att en offentlig aktör ska stå som garant för att kontanter ska vara tillgängliga i hela landet.

Bakom initiativet står Björn Eriksson, tidigare ordförande i Säkerhetsbranschen, Sveriges rikspolischef och landshövding i Östergötland.

Björn Eriksson, ordförande Kontantupproret.

Bilden på förstasidan: Åsa Lindestam, ordförande PRO.

Fakta
Kontantupproret är ett löst sammansatt nätverk av intresseorganisationer, politiker och intressenter. Stöttar Kontantupproret gör bland andra Sveriges KonsumenterHela Sverige Ska Leva,  SPFFörbundet Vi Unga och Småföretagarnas Riksförbund med flera. Den fullständiga medlemslistan finner du här.