”Gör det enkelt påtala korruption”
Det ska vara enkelt och tryggt att påtala missförhållanden och korruption i alla dess former. Så är det inte många gånger i dag. Det hävdar Anna Steen och Anna Nitzelius, förhandlingschef respektive sakkunnig i fackförbundet Akavia.
Anna Nitzelius. Foto: Akavia pressbild.
Detta apropå att det är halvtid för utredningen om korruption och tjänstefel. Den ska föreslå effektivare straffrättsliga verktyg och straffansvar för tjänstefel. Men hårdare straff och rädda medarbetare kommer inte att vinna kampen mot korruption, framhåller de i ett debattinlägg i Altinget den 30 oktober 2024. Fortfarande talas det för lite om andra åtgärder för att motverka korruption, menar de.
Anna Steen. Foto Akavia pressbild.
De bägge fackliga ledarna påpekar att Akavia tidigare uppmärksammat vikten av ett väl fungerande och välkänt system för visselblåsning, liksom betydelsen av att medarbetare känner sig trygga med att påtala missförhållanden. Akavias rapport Rapportera mera – en lägesbild av arbetet mot korruption i offentlig förvaltning visar att det finns stora brister, påpekar debattörerna.
Medlemsundersökning
Debattörerna hänvisar även till en medlemsundersökning från maj 2024. I den redovisas ”dystra siffror gällande hur trygg man är i att påtala missförhållanden på arbetsplatsen.” 20 procent av medlemmarna inom statlig sektor känner sig inte trygga och närmare 32 procent uppgav att deras arbetsplats i ganska liten eller i låg utsträckning präglas av öppenhet och trygghet. Siffrorna är ungefär desamma för medlemmar inom kommun och region. Påfallande många uppger att man inte vet om att det finns en intern visselblåsarfunktion, konstaterar Steen och Nitzelius.
De anser att detta är allvarliga siffror, ”inte minst för att det förefaller som att visselblåsarlagen inte tillämpas fullt ut eller har fått effekt.”
”Halvvägs in i utredningen om korruption och tjänstefel är det här något som kräver mer uppmärksamhet”, avslutar de fackliga företrädarna.
Om Akavia
Akavia är ett partipolitiskt obundet fackförbund och det tredje största inom Saco. Det är fackförbundet för personer som är eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör. Akavia bildades 2020 av Jusek och Civilekonomerna. Antalet medlemmar: 140 000.
Källa: https://www.akavia.se/