Göteborgare Årets inköpare 2024
Föreningen Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) har utsett Fredrik Rogö, jurist på förvaltningen för inköp och upphandling i Göteborgs stad, till Årets inköpare 2024. OFFENTLIGA AFFÄRER har gratulerat och ställt några frågor.
Fredrik Rogö. Foto: Peter Kroon.
Utmärkelsen delades ut den 17 april i samband med föreningens årskonferens i Malmö. Årets inköpare utses för att stimulera och belöna personer som på olika sätt arbetar med offentligt inköp på upphandlande myndigheter/enheter, i första hand medlemmar i SOI, och som gjort en uppmärksammad insats inom sitt arbete eller på annat sätt genom sitt engagemang utvecklat den offentliga upphandlingen. Priset har delats ut sedan 1995 och ger vinnaren ett stipendium på 15 000 kronor.
Motiveringen lyder:
”Fredrik Rogö har under många år varit en av de viktigaste förkämparna i Sverige för en effektiv och konstruktiv användning av lagen om offentlig upphandling. Genom sitt mod, sin kunskap, sin intelligens och sitt pedagogiska sätt har han utvecklat tolkningen och användandet av LOU. Genom att testa gränserna, i flera fall upp till högsta instans, och se möjligheter där andra ser hinder har han öppnat dörrar för oss andra.
Listan av exempel där Fredrik varit drivande i att testa gränserna och använda lagen på nya och konstruktiva sätt kan göras lång. Bland annat har han med stort engagemang drivit en fråga som handlar om hur upphandlande myndigheter kan använda egna uteslutningsgrunder för att hålla de osunda leverantörerna utanför den offentliga affären. Fredrik Rogö är en god representant för landets upphandlingsjurister och en välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets inköpare.”
OFFENTLIGA AFFÄRER ställde några frågor via e-post till Fredrik. Här följer frågorna och svaren.
Hur känns det att bli utsedd till Årets inköpare?
– Det känns såklart jättebra och hedrande att få ett sådant pris! Att jag som jurist fick priset tycker jag också visar på bredden i inköpsyrket och att det är flera funktioner som jobbar tillsammans i upphandlingar.
Vad kan utmärkelsen betyda för dig och din fortsatta gärning/karriär som inköpare?
– Som upphandlingsjurist hos en stor köpare har jag alltid försökt vara tillgänglig även när andra upphandlande myndigheter hör av sig och undrar hur vi löst vissa frågor. Det är inte alla organisationer som kan lägga samma resurser, eller driva frågor som vi och det känns viktigt att vi försöker dela med oss av erfarenheter kring sådant som berör fler. Men självklart kan lite extra uppmärksamhet betyda att ännu fler hör av sig och vill ha dialog om olika upphandlingsfrågor. Men det är bara roligt!
– Annars tänker jag att mest att priset är ett kvitto på att det vi gjort har betydelse för fler och att vi helt enkelt får fortsätta på den inslagna vägen!
I motiveringen heter det bland annat: Genom att testa gränserna, i flera fall upp till högsta instans, och se möjligheter där andra ser hinder har han öppnat dörrar för oss andra. Vilket är ditt främsta råd till de kollegor som vill följa i dina spår och samtidigt genomföra bra inköp och upphandlingar?
– Mitt främsta råd är att man inte ska känna sig för begränsad utan i stället våga testa lite nya grepp. Min erfarenhet är att LOU många gånger ger större möjligheter än man kanske tror!
– Vad gäller olika frågor kopplade till seriösa leverantörer, som uteslutningsgrunder, schyssta arbetsvillkor och affärslogiska priser, gäller det att försöka säkra dessa så tidigt som möjligt så att man undviker att sitta med problemen under avtalstiden.
Om SOI
SOI är en ideell förening som genom att utveckla, påverka och inspirera arbetar för att våra medlemmar ska ges bästa möjliga förutsättningar för att skapa bra offentliga affärer. Läs mer här.